SKUAD Terengganu FC II muncul juara sulung Piala MFL 2023 selepas menewaskan Johor Darul Ta’zim II 1-0 dalam aksi final yang cukup mendebarkan di Stadium Bola Sepak Kuala Lumpur, Cheras.

Dalam aksi dua pasukan pembangunan itu, JDT II menurunkan empat pemain dari skuad utama — Endrick Dos Santos, Shane Lowry, Oscar Arribas dan Ramadhan Saifullah untuk menambah kekuatan pasukan.

Terengganu FC II juga menyenaraikan Safwan Mazlan, Ubaidullah Shamsul dan Syahmi Zamri dari skuad pertama dalam kesebelasan utama untuk mengimbangi kekuatan lawan.

Permainan seimbang ditunjukkan kedua-dua pasukan pada babak pertama dengan bola lebih banyak berlegar di kawasan tengah sebelum sesekali percubaan digerakkan.

Jordan Mintah mempunyai peluang untuk meletakkan TFC II dihadapan namun hampa apabila melihat tandukannya yang tidak dikawal ditangkap kemas penjaga gol JDT II, Zulhilmi Sharani untuk memastikan kedudukan 0-0 kekal hingga tamat separuh masa pertama.

Pengendali JDT II, Echeverria Raul melakukan beberapa pertukaran pada permulaan babak kedua untuk menambah sengat di barisan hadapan dan hasilnya Harimau Selatan dilihat berjaya menguasai permainan.

Endrick Dos Santos hampir membuka tirai jaringan tetapi dihampakan ketangkasan penjaga gol TFC II, Nazul Izamil yang menafikan sepakan percuma dari menerjah jaring.

Ketua jurulatih TFC II, Hairuddin Omar membuat pertukaran dengan mengeluarkan Syahmi Zamri dan memasukkan Muhammad Isa Raman untuk membantu serangan pada penghujung babak kedua.

Pertukaran itu membuahkan hasil apabila Isa mengambil kesempatan dengan menjaringkan gol mudah hasil kesilapan pertahanan JDT II, Aysar Hadi yang gagal mengawal hantaran penjaga gol pada minit ke-88.

Gol itu nyata menggembirakan kem TFC II dan juga 3,055 penyokong yang hadir ke stadium dan menjadi saksi kemenangan sulung TFC II apabila kedudukan 1-0 kekal hingga wisel penamat.