DENNIS Bergkamp mengakui bahawa dia bercita-cita untuk mengambil alih sebuah kelab bola sepak.

Legenda Arsenal itu berminat untuk kembali ke dunia bola sepak Inggeris di belakang tabir sebuah kelab.

Bergkamp, 54, merupakan sebahagian daripada konsortium yang cuba untuk membeli kelab Wycombe Wanderers.

Walau bagaimanapun, perjanjian itu gagal pada saat-saat akhir kerana kelab itu telah dijual kepada pembeli lain.

Konsortium Bergkamp melibatkan bekas bintang-bintang bola sepak lain seperti Phillip Cocu, Ronald Koeman, Dirk Kuyt, dan Henrik Larsson.

Pengambilalihan sebuah kelab masih merupakan “impian” bagi Bergkamp dan dia sedang menyasarkan kelab dalam Liga Satu.

Dennis Bergkamp ‘bermimpi’ memiliki kelab League One.

Dia memberitahu akhbar Belanda De Telegraaf: “Wycombe Wanderers adalah projek yang bagus dan kami hampir menamatkannya. Ia hanya gagal pada penghujungnya. Bersama-sama dengan Phillip Cocu, Ronald Koeman, Dirk Kuyt, Henrik Larsson, dan (agen) Rob Jansen, kami akan membeli saham.”

“Ia masih menjadi impian saya untuk membangunkan pemain, menguruskan akademi, dan menggunakan pengetahuan dan pengalaman kami untuk kenaikan pangkat.”

“Bukan dengan seorang jutawan asing yang memasukkan banyak wang hanya untuk naik dengan cepat. Jika anda mempunyai sekumpulan bekas bintang bola sepak, anda bermula dari bawah.”

“Saya yakin bahawa dengan kelab dalam Liga Satu, dengan pengetahuan bola sepak sebenar, anda boleh dinaikkan pangkat ke Kejuaraan dalam lima tahun, paling lama 10 tahun,” ujar Bergkamp.

Legenda Arsenal itu pernah hampir dengan pengambilalihan Wycombe Wanderers. Kredit: Getty

Bergkamp realistik dalam aspirasinya kerana dia tahu kelab dalam liga teratas berada di luar jangkauannya. Dia menambah: “Kami tidak bercakap tentang Liga Perdana. Ia adalah liga yang sangat sukar untuk dimasuki.”

“Saya pernah ke Arsenal bersama beberapa legenda Arsenal lain, bersama-sama dengan Daniel Ek, tetapi anda tidak boleh memindahkan pemilik kelab besar sedemikian untuk menjual pada hari dan zaman ini dengan jumlah yang dikenakan .

“Penjualan Manchester United juga masih belum selesai.”