Select Page

Emiliano Martinez dikritik kerana sambutan tidak senonoh

Emiliano Martinez dikritik kerana sambutan tidak senonoh

EMILIANO Martinez menjadi tumpuan selepas Argentina menjuarai Piala Dunia 2022 dengan menewaskan Perancis 4-2 (3-3) dalam penentuan penalti di Stadium Ikonic Lusail, awal pagi Isnin tadi

Martinez adalah salah seorang wira kemenangan Argentina ke atas Perancis dalam perlawanan akhir Piala Dunia 2022. Penjaga gol Aston Villa itu melakukan beberapa penyelamatan penting dalam perlawanan itu.

Salah satu penyelamatan penting Martinez ialah menggagalkan jaringan Randal Kolo Muani pada saat-saat terakhir separuh masa tambahan kedua.

Peranan penting Martinez tidak terhenti di situ. Dalam penentuan sepakan penalti, penjaga gol berusia 30 tahun itu menyelamatkan sepakan Kingsley Coman.

Berkat prestasi cemerlangnya pada perlawanan akhir, Emiliano Martinez dinobatkan sebagai penjaga gol terbaik Piala Dunia 2022 dengan memenangi sarung tangan emas atau trofi Lev Yashin.

Bagaimanapun, penyampaian anugerah individu Piala Dunia 2022 meletakkan Martinez dalam perhatian dengan cara lain. Ini kerana, Martinez meraikan kejayaan itu dengan cara yang menjijikkan iaitu dengan meletakkan trofi di sekeliling kemaluan.

Dalam video yang tular di internet, Martinez dilihat meraikannya dengan gaya ini dengan sengaja. Sambutan lucah itu membuatkan Martinez mendapat kecaman netizen.

“Oleh kerana orang seperti Martinez, mereka membenci Argentina,” kata akaun @GolGana13.

“Keseronokan yang tidak sepatutnya. Sangat dikesali,” tulis @ruubenrod.

“Emiliano Martinez benar-benar tidak berkelas dengan sambutan ini salah,” tulis @_ejais.

“Isyarat tidak sopan,” tulis @FrantzDISSET.

“Rasa yang dahsyat dalam perayaan. Ambil sahaja trofi dengan lelaki bermaruah ,” kata @eeinalem.

Video Terkini

Loading...