PEMAIN pertahanan veteran Brazil, Marcelo memuji gelaran Copa Libertadores yang dimenanginya bersama kelab zaman kanak-kanak Fluminense yang disifatkan sebagai yang terbesar dalam kariernya, mendahului trofi Liga Juara-Juara ketika diraihnya bersama Real Madrid.

Kelab Brazil itu meraih gelaran pertamanya dalam pertandingan kelab CONMEBOL Amerika Selatan buat pertama kali dalam sejarahnya selepas menewaskan Boca Juniors dari Argentina 2-1 dalam masa tambahan.

Pemain pertahanan berusia 35 tahun itu memenangi bukan sahaja Liga Juara-Juara lima kali dalam 16 musim bersama Real Madrid tetapi juga enam gelaran La Liga, lima Piala Super Sepanyol, empat Piala Dunia Kelab, tiga Piala Super Eropah dan dua trofi Copa del Rey.

Secara keseluruhannya, dia menang dalam 18 daripada 21 perlawanan akhir peringkat kelab yang pernah diwakilinya.

“Real Madrid akan faham. Ia adalah gelaran saya yang paling penting, di peringkat kelab, kerana ia adalah kelab yang membesarkan saya,” kata Marcelo kepada ESPN.

“Saya memenangi gelaran yang sangat penting dengan kelab kegemaran saya, kelab yang memberi saya semua alat untuk memiliki kerjaya saya, dengan pekerja yang melihat saya membesar. Tiada apa yang lebih menggembirakan daripada itu. Ia tidak ternilai,” tambahnya.

Pernah mendakap kemenangan Liga Juara-Juara bersama Real Madrid.

Memenangi Copa Libertadores serta Liga Juara-Juara bermakna Marcelo telah menyertai kumpulan 15 pemain termasuk Ronaldinho, Neymar dan Julian Alvarez untuk menakluki kedua-dua kejohanan kelab antara benua.

“Saya berhutang dengan Fluminense. Sudah tertulis (bahawa kami akan memenangi kejuaraan),” katanya.