NICO Hulkenberg akan meninggalkan Haas pada penghujung musim 2024, dengan Sauber mendapatkan khidmatnya untuk 2025 dan seterusnya.

Hulkenberg menyertai Haas pada 2023 dalam satu langkah yang menyaksikan pelumba Jerman kembali ke sukan itu selepas tiga tahun tidak menyertai pemanduan F1 secara sepenuh masa.

Tetapi kini telah disahkan bahawa pelumba berusia 36 tahun itu akan meninggalkan pasukan Amerika – dan menuju ke Sauber – pada penghujung kempen.

Hulkenberg menyertai pasukan Haas pada musim 2023. (Sumber Gambar: F1)

Bercakap mengenai pemergian Hulkenberg, Ayao Komatsu – dilantik sebagai Pengetua Pasukan Haas pada Januari tahun ini, menggantikan Guenther Steiner – berkata: “Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Nico atas sumbangannya kepada pasukan semasa dia berada di sini bersama kami – dia adalah pelumba pasukan yang hebat dan seseorang yang kami sangat suka bekerja dengannya.

“Pengalaman dan maklum balas beliau telah terbukti tidak ternilai kepada kami dari segi meningkatkan prestasi keseluruhan kami – fakta yang jelas terbukti dalam prestasi kelayakan dan perlumbaannya dalam VF-24 musim ini.

“Ada banyak lagi perlumbaan yang perlu dilakukan tahun ini jadi kami berharap untuk terus mendapat manfaat daripada input beliau sepanjang baki musim 2024.”

Hulkenberg sudah mengutip 4 mata musim ini. (Sumber Gambar: F1)

Pertukaran Hulkenberg akan menyebabkan beliau kembali kepada pasukan Sauber yang diwakilinya sebelum ini pada 2013, dengan operasi Hinwil – yang telah menurunkan Valtteri Bottas dan Zhou Guanyu selama tiga musim lalu – tidak lama lagi akan diambil alih secara rasmi oleh pengeluar Jerman, Audi.

“Kami amat berbesar hati untuk mengalu-alukan kedatangan Nico ke sini di Hinwil mulai 2025 dan untuk bersaing dengannya dalam Formula 1,” kata Andreas Seidl, Ketua Pegawai Eksekutif Sauber Motorsport AG dan juga Ketua Pegawai Eksekutif pasukan kilang Audi F1 masa depan.

“Dengan kepantasannya, pengalamannya dan komitmennya terhadap kerja berpasukan, dia akan menjadi bahagian penting dalam transformasi pasukan kami – dan projek F1 Audi.

“Sejak awal, terdapat minat bersama yang besar untuk membina sesuatu jangka panjang bersama. Nico adalah personaliti yang kuat, dan inputnya, pada tahap profesional dan peribadi, akan membantu kami untuk membuat kemajuan dalam pembangunan kereta dan dalam membina pasukan.”

Hulkenberg sendiri berkata mengenai perjanjian baharunya: “Saya kembali ke pasukan yang saya bekerjasama pada 2013 dan mempunyai kenangan indah tentang semangat berpasukan yang kuat di Switzerland.

“Prospek untuk bersaing untuk Audi adalah sesuatu yang sangat istimewa. Apabila pengeluar Jerman memasuki Formula 1 dengan keazaman sedemikian, ia adalah peluang yang unik. Untuk mewakili pasukan kilang jenama kereta sedemikian dengan unit kuasa yang dibuat di Jerman merupakan penghormatan besar bagi saya.”