TOTO Wolff merasakan bahawa dia mungkin telah bercakap “terlalu banyak” tentang pemandu junior Kimi Antonelli di kala pemandu muda itu dispekulasi sebagai calon berpotensi untuk Mercedes pada masa hadapan.

Perbincangan mengenai pasaran pemandu untuk 2025 tercetus apabila Lewis Hamilton mengesahkan pada Februari bahawa dia akan bertukar ke Ferrari musim depan dengan kontrak berbilang tahun.

Warga Britain itu sebelum ini telah menandatangani kontrak baharu dengan Mercedes pada musim panas lalu untuk mengekalkannya di pasukan itu sehingga akhir tahun depan, tetapi mengaktifkan klausa pelepasan yang membolehkannya menandatangani kontrak dengan Ferrari.

Dengan Antonelli – yang kini bersaing dalam musim pertama Formula 2, telah memintas Formula 3 selepas permulaan yang mengagumkan dalam karier awalnya jelas dalam radar Wolff, bos pasukan itu mengakui bahawa memikirkan pilihan pemandu masa depan Mercedes mungkin telah mempengaruhi rundingan mengenai tempoh perjanjian kontrak terbaharu Hamilton.

“Saya telah berkata bahawa kita perlu melihat jangka panjang juga, dan pada barisan pemandu bukan dalam satu tahun tetapi dalam tiga, lima atau 10 tahun, dan dengan perspektif itu saya hanya mahu memastikan pilihan terbuka dan dengan semua akibat yang berpotensi membawa,” jelas Wolff.

“Tetapi kami menjalinkan hubungan yang sangat akrab dengan Lewis dan Mercedes dan sejauh mana kami telah melakukan dengan baik sehinggakan tiada apa-apa yang akan menjejaskan perkara ini. Kami mahu berakhir dengan cemerlang dan kami akan memberikannya sepanjang musim ini.”

Kimi Antonelli memulakan musimnya dengan berada di kedudukan yang ke-12 dengan 12 mata (Sumber Gambar: Formula Regional European Championship)

Apabila ditanya dia tahu bila masa yang sesuai untuk membawa Antonelli ke dalam Formula 1, Wolff mencadangkan bahawa dia tidak mahu memberi terlalu banyak tekanan kepada pemandu muda itu.

“Saya mungkin bersalah kerana terlalu banyak bercakap tentang Kimi, kerana dia baru 17 tahun, dia melompat F3, dan terus ke F2,” sambungnya. “Dia perlu belajar, dia perlu lebih, katakan, duduk dalam bayangan untuk dapat berkembang, memahami apa yang perlu dilakukan dan sama ada dia akan berada dalam Formula 1 jika semuanya berjalan seperti yang dirancang, tetapi saya tidak tahu sama ada itu tahun depan atau sama ada dengan kami atau orang lain.”

Image

Hamilton salah seorang atlet dengan bayaran tertinggi selama dua puluh dekad, dan juga pemandu Formula Satu dengan bayaran tertinggi dari 2013 hingga 2021.

Berita mengenai perpindahan Hamilton ke Ferrari berlaku dengan begitu pantas sehingga menyebabkan sebahagian besar dunia F1 mengejut, tetapi Wolff berazam untuk meluangkan masa untuk menentukan siapa yang akan mengisi kerusi kosong juara dunia tujuh kali itu pada 2025.

“Keputusan Lewis untuk pergi ke Ferrari adalah keputusan yang agak cepat, jadi saya mahu melakukan sebaliknya – saya mahu menunggu dan melihat bagaimana musim ini berlalu, bagaimana pasaran pemandu berkembang, dan kemudian mengambil keputusan di kemudian hari. musim,” kata bos pasukan itu.

Antonelli, kini berada di tangga ke-12 dalam kedudukan F2 selepas dua pusingan pembukaan musim 2024, setelah memperoleh 12 mata setakat ini untuk Prema Racing.