PEP Guardiola mendedahkan bahawa Manchester City perlu memenangi semua baki empat perlawanan mereka jika mereka ingin muncul juara Liga Perdana Inggeri (EPL) 2023/24.

Man City kembali satu mata di belakang pendahulu Arsenal hasil kemenangan 2-0 di Nottingham Forest, dan kurang satu perlawanan dalam tangan.

Guardiola berpendapat Arsenal akan menewaskan AFC Bournemouth, Manchester United dan Everton. Ini bermakna Man City mesti mengutip kesemua 12 mata dalam baki perlawanan mereka untuk menjadi pasukan pertama dalam sejarah EPL memenangi empat kejuaraan berturut-turut.

“Kami telah melanjutkan satu minggu lagi dan ia berada di tangan kami. Itu sahaja yang boleh kami lakukan,” kata Guardiola.

Image

Pengurus Manchester City, Pep Guardiola kini berjaya merekodkan 221 kemenangan dalam EPL.

Pep Guardiola berkata kecederaan penjaga golnya kelihatan tidak bagus dan Man City tidak akan memenangi kejuaraan jika mereka seri dalam perlawanan awal pagi tadi.

“Ia sama dengan apa yang berlaku pada masa lalu dengan (perlumbaan gelaran) dengan Liverpool. Jika kami seri dalam perlawanan, kami tidak akan memenangi EPL.

“Saya lebih suka Arsenal tewas (di Spurs pada hari Ahad) tetapi kami tidak boleh mengawal apa yang mereka lakukan. Saya fikir mereka tidak akan kehilangan sebarang mata. Kami tahu apa yang perlu kami lakukan.”

Harapan gelaran Man City telah dirangsang oleh Erling Haaland, pendahulu dalam perlumbaan Kasut Emas Castrol musim ini, sekembalinya daripada kecederaan.

Haaland turun dari bangku simpanan untuk menjaringkan gol ke-21nya dalam kempen, dan berkata dirinya telah menunjukkan kehebatannya dalam menangani tekanan dan memberi sumbangan penting kepada pasukannya

“Ia bagus. Ia betul-betul seperti musim lalu dan ini mungkin masa paling menggembirakan untuk menjadi pemain bola sepak.

“Inilah sebabnya saya bermain bola sepak. Perasaan ini sebelum perlawanan, anda gugup, ia hebat. Saya suka bola sepak kerana perasaan ini,” kata Haaland.

Image

Sokongan peminat The Citizens cukup mengujakan musim ini.

Erling Haaland berkata dia tidak tahu pertahanan Nottingham Forest itu bergelut apabila dia menjaringkan golnya.

Mengenai sama ada dia cukup cergas untuk memulakan perlawanan Man City seterusnya, di tempat sendiri menentang Wolverhampton Wanderers pada tengah malam Ahad, Haaland berkata: “Saya sudah bersedia (untuk bermula). Saya mempunyai sedikit masalah. Ia adalah perasaan yang mencalar dalam diri saya untuk kembali dan saya sudah bersedia untuk mengganas empat perlawanan terakhir.”