KASMA Daniel Kasmayudin dari YAMAHA GEN BLU Racing Team ASEAN mengambil alih litar dengan hebat dan memperoleh gelaran sebagai lelaki terpantas dalam Perlumbaan 1 kategori Asia Superbike 1000cc.

Pada perlumbaan di Litar Antarabangsa Sepang itu, Kasma bermula dengan baik di petak pertama. Semasa dia kehilangan rentak pada pusingan pertama, Kasma mempamerkan kegigihan dan kemahiran unik yang membuatkan penonton mahukan lebih banyak lagi daripadanya.

Antara pusingan 1 hingga 7, Kasma mendahului Haruki Noguchi yang bersemangat di litar, diekori rapat oleh pelumba negara, Zaqhwan Zaidi. Ketika Kasma dilihat mencari peluang untuk menyelinap di antara dua pesaingnya di hadapannya, hanya pada pusingan ketujuh dia menemui saat yang tepat.

Pada pusingan ke-7 dan ke-8, Kasma bersiap sedia dan memecut mendahului Haruki yang kemudiannya mendahului. Kasma membuat penyudah yang mengagumkan apabila dia mencatat masa 25:44:610s.

“Pertama sekali, saya berhutang kepada pasukan saya untuk jentera yang hebat itu. Pengendalian dan prestasi mesin itu menakjubkan.

“Ia adalah pertempuran yang sengit terutamanya dengan Haruki dan Zaqhwan. Pada mulanya, sukar mencari peluang untuk meluncur di antara mereka, tetapi entah bagaimana, saya menemui perlumbaan di pertengahan pembukaan dan saya merebut peluang itu.

“Berkat hari ini benar-benar sesuatu yang tidak dijangka,” katanya.

Haruki dari SDG Motor Sports HARC-PRO Ph berada di tempat kedua manakala Apiwath Wongthananon dari YAMAHA Thailand Racing Team menamatkan di belakang Haruki catatan masa, 25:47:391s.

Keputusan Sementara Perlumbaan 1

Asia Superbike 1000cc – 5 Penunggang Teratas:

Kasma Daniel Kasmayudin, YAMAHA GEN BLU Racing Team ASEAN, 25:44:610s
Haruki Noguchi, Sukan Permotoran SDG HARC-PRO Ph., 25:47:125s
Apiwath Wongthananon, YAMAHA Thailand Racing Team, 25:47:391s
Md Zaqhwan Zaidi, HONDA Asia-dream Racing dengan SHOWA, 25:48:010s
Anupab Sarmoon, YAMAHA Thailand Racing Team, 25:48:264s