ADA kisah penuh di sebalik gurauan foto pasukan Wales…dan bagaimana semuanya bermula.

Ia kelihatan seolah-olah tidak boleh menjadi lebih teruk menentang Georgia pada kempen Euro 2016, tetapi Joe Ledley telah membayangkan ada ‘lebih banyak lagi yang akan datang’ menentang Serbia.

Bintang Wales itu membayangkan mereka tidak boleh berhenti dengan gurauan bergambar pasukan kerana mereka fikir ia bertuah – tetapi mendakwa jenaka itu bermula secara tidak sengaja.

Peminat The Dragons melihat wira-wira Euro 2016 telah bergelut berbaris untuk bergambar pasukan dengan senyuman nakal sejak sekian lama dengan susunan posisi berbaris tidak seimbang sebelum perlawanan.

Bintangnya, Gareth Bale telah ketawa ketika dia cuba menafikan tentang jenaka berlari sebelum perlawanan, pemain kemudiannya berbaris dengan tujuh di barisan hadapan dan hanya tiga di belakang.

Kejadian itu membuatkan ramai yang tertanya-tanya sama ada itu adalah pergaduhan sesama mereka, tetapi pemain tengah Joe Ledley menegaskan mereka boleh pergi lebih jauh dan mendedahkan terdapat mesyuarat pasukan mengenai pose bergambar itu.

Tetapi dia berkata ia tidak selalu menjadi jenaka : “Kami tidak begitu baik dengan mereka. Pada mulanya kami tidak menelitinya tetapi kemudian secara beransur-ansur beberapa foto beredar dan ia adalah mengerikan, jadi kami hanya fikir kami juga boleh menyimpannya sama.

“Ia juga bertuah untuk kami. Ia bukan khurafat tetapi saya tidak fikir kita akan mempunyai gambar yang sesuai.”

Terbaharu, semasa final playoff Piala Dunia 2022 di Cardiff, United Kingdom, Wales yang menewaskan Ukraine 1-0 turut bergambar gaya sama sebelum perlawanan bermula.