ANDRE Onana membuka mulut berhubung penyingkirannya daripada skuad pasukan kebangsaan Cameroon pada Piala Dunia 2022. Dia menegaskan telah cuba menyelesaikan masalahnya di Qatar.

Andre Onana dihantar pulang dari Piala Dunia 2022. Keputusan ini dibuat selepas penjaga gol Inter Milan itu dilaporkan berselisih faham dengan jurulatih Cameroon, Rigobert Song.

Song dikatakan mahu Onana mengubah gaya permainannya, yang sering meninggalkan posisinya untuk membantu membina atau memecahkan serangan lawan. Dia menganggap gaya permainan Onana tidak sesuai dengan gaya permainan Indomitable Lions. Onana dilaporkan enggan menuruti kata-kata jurulatih.

Dalam perlawanan pertama Cameroon, apabila mereka tewas kepada Switzerland 0-1, Onana memang berpegang pada gaya permainannya sebagai pemain pertahanan tambahan. Dia digantikan oleh David Epassy pada perlawanan kedua ketika keputusan seri 3-3 dengan Serbia sebelum berita penyingkirannya muncul.

ARTIKEL BERKAITAN : Kump G : “Saya minta Onana mengubah cara dia bermain, tetapi dia tidak menerima cadangan itu” – Rigobert Song

Pemain berusia 26 tahun itu mencurahkan keluhannya berhubung perkara ini dengan memuatnaik ke dalam Instagramnya.

Onana berkata dia sentiasa mahu bermain untuk Cameroon. Dia mendedahkan telah berusaha agar masalah yang dihadapinya dalam Piala Dunia dapat diselesaikan, namun pihak lain tidak melakukannya. Onana tidak mendedahkan siapa pihak lain.

“Saya ingin menyatakan rasa cinta saya kepada negara saya dan pasukan kebangsaan. Semalam saya tidak dibenarkan berada di atas padang untuk membantu Cameroon, seperti yang selalu saya lakukan, untuk mencapai matlamat pasukan.

“Saya sentiasa bertindak untuk memimpin pasukan menuju kejayaan dengan cara yang baik. Saya telah berusaha sedaya upaya untuk mencari penyelesaian kepada situasi yang sering dialami oleh seorang pemain bola sepak, tetapi tiada kemahuan di pihak lain. Sesetengah detik sukar untuk diasimilasikan,” tulis Onana.

Bagaimanapun, dia menghormati semua keputusan yang diambil oleh jurulatih pasukan kebangsaan Cameroon itu. Onana akan terus menyokong perjuangan Cameroon di Qatar.

“Namun, saya akan sentiasa menghormati dan menyokong keputusan mereka yang bertanggungjawab mengejar kejayaan untuk pasukan dan negara kita,” sambungnya.