Select Page

Kump E: Gol kontroversi Jepun menentang Sepanyol terus jadi bualan

Kump E: Gol kontroversi Jepun menentang Sepanyol terus jadi bualan

JEPUN mara ke pusingan 16 Piala Dunia 2022 namun pasukan jolokan Samurai Biru itu terus menjadi bualan hangat netizen seluruh dunia menerusi jaringan yang berbau kontroversi.

Kumpulan E menyaksikan setiap pasukan ‘saling berbunuhan’ pada perlawanan ketiga, untuk menghantar dua wakilnya ke pusingan 16.

Dalam perlawanan Jepun dan Sepanyol, yang diadakan di Stadium Antarabangsa Khalifa, Doha, Qatar, Jepun keluar sebagai pemenang. Wakil Asia itu menewaskan pasukan Matador 2-1.

Selepas ketinggalan menerusi jaringan Alvaro Morata pada minit ke-11, Jepun hanya membalas pada separuh masa kedua. Ritsu Doan dan Ao Tanaka memperoleh kemenangan 2-1.

Gol kedua Jepun kemudiannya dibincangkan secara meluas. Kerana, Ao Tanaka menjaringkannya selepas mengambil kesempatan daripada hantaran Kaoru Mitoma, di mana bola seolah-olah melintasi garisan padang.

Gol datang dari hantaran lintang rendah Ritsu Doan dari kanan ke tiang jauh Sepanyol di sebelah kiri. Mitoma mengejarnya, dan dapat merembat bola ke tengah.

Bagaimanapun, dalam rakaman perlahan, dapat dilihat bahawa bola telah keluar dari padang, sebelum disambar oleh Tanaka untuk gol kedua.

Pengadil Victor Gomes kemudian menyemak VAR, dan menyemaknya untuk masa yang lama. Sehingga akhirnya, VAR mengesahkan gol dengan andaian bahawa ‘bola belum keluar sepenuhnya dari padang’.

Di media sosial, ramai yang mempersoalkan kesahihan kejayaan Jepun. Ada yang menyangka bola belum keluar sepenuhnya, yang lain menyangka VAR telah melakukan kesilapan.

 

Mereka yang menganggap VAR adalah betul berhujah bahawa sudut kamera televisyen hanya gagal menunjukkan butiran bola Jepun, yang masih belum melepasi padang permainan.

Orang lain yang merasakan bahawa keputusan VAR tidak betul membuat tanggapan melihat skrin bahawa bola Jepun memang telah keluar.

Tetapi akhirnya, gol kontroversi Jepun itu tetap dibenarkan. Jepun menang 2-1 ke atas Sepanyol.

Kemenangan itu menjadikan Jepun mengumpul enam mata dalam Kumpulan E, mendahului Sepanyol. Jepun menyingkirkan Jerman, walaupun dalam masa yang sama Die Mannschaft menang 4-2 ke atas Costa Rica.

Jepun dan Sepanyol memastikan mereka layak ke pusingan 16 Piala Dunia 2022 daripada Kumpulan E.

Video Terkini

Loading...