LEICESTER City dinaikkan kembali ke Liga Perdana Inggeris daripada Liga Kejuaraan (Divisyen 2) selepas pasukan tempat kedua Leeds United tewas 4-0 kepada Queens Park Rangers pada Jumaat.

Kekalahan Leeds bermakna mereka berada empat mata di belakang Leicester dengan hanya satu perlawanan lagi untuk dimainkan, sekali gus memastikan mereka tidak lagi boleh dipintas oleh kelab Midlands itu untuk satu daripada dua tempat promosi automatik.

Ipswich Town di tempat ketiga masih boleh mengejar Leicester, tetapi walaupun mereka memenangi tiga baki perlawanan mereka, Leicester hanya memerlukan empat mata daripada dua baki perlawanan mereka untuk memenangi kejuaraan liga.

Pemain-pemain Leicester City meraikan kejayaan pasukan selepas dipromosikan ke Liga Perdana Inggeris musim hadapan. (Sumber Gambar: Getty Images)

Leicester tersingkir daripada Liga Perdana Inggeris berakhir dengan penyingkiran musim lalu selepas sembilan tahun kelihatan hampir pasti untuk kembali ke liga tertinggi England ini.

Selepas kekalahan berturut-turut, Leicester menewaskan West Brom dan membelasah Southampton 5-0 dalam dua perlawanan terakhir mereka untuk meletakkan mereka kembali di kedudukan terdepan untuk kedudukan teratas.

Jamie Vardy kekal menjadi watak penting Leicester City apabila menjaringkan 16 gol dalam Liga Kejuaraan musim ini. (Sumber Gambar: Leicester City)

Enzo Maresca dilantik sebagai ketua jurulatih kelab pada penghujung kempen yang lalu, dan telah melaksanakan sesuatu yang menarik. gaya berasaskan penguasaan yang telah menyaksikan pasukannya cemerlang musim ini.

Leicester City mengejutkan dunia sukan dengan memenangi Liga Perdana Inggeris pada 2016 sebelum merosot ke bawah dalam kedudukan liga pada tahun-tahun berikutnya dan mengalami penyingkiran ke Liga Kejuaraan pada Mei 2023.

Bagaimanapun, Leicester mungkin berdepan pengurangan mata untuk musim depan selepas Liga Perdana Inggeris merujuk mereka kepada suruhanjaya bebas pada Mac atas dakwaan melanggar peraturan keuntungan dan kemampanan liga.