ARAB Saudi beri amaran kepada kelab Liga Perdana Inggeris (EPL) bahawa mereka akan membawa masuk pemain terbaik mereka sekali lagi pada bulan Januari.

Michael Emenalo, ketua pemindahan untuk negara Teluk mengatakan sebarang penambahan dalam jendela seterusnya akan diambil dari tahap tertinggi secara ketat.

Kelab-kelab Liga Pro Saudi (SPL) mengeluarkan jumlah yang mengagumkan, iaitu £784 juta (RM4.6 juta) untuk memperkuatkan pasukan mereka pada musim panas.

Hampir 90 peratus daripada perbelanjaan itu adalah dari kelab-kelab yang disokong oleh kerajaan yang dimiliki oleh Dana Pelaburan Awam (PIF) yang memilik Newscastle, dengan Karim Benzema, Neymar dan Sadio Mane antara nama besar untuk menyertai Cristiano Ronaldo di SPL.

Michael Emenalo berkata hanya pemain peringkat tertinggi akan menjadi sasaran Januari depan.

Namun, Emenalo berkata mulai sekarang perniagaan mereka tidak akan menjadi huru-hara dan hanya pemain peringkat atasan akan menjadi sasaran.

Bintang Liverpool, Mohamed Salah, menjadi keutamaan utama selepas tawaran £150 juta (RM874.52 juta) ditolak pada musim panas, tetapi kemungkinan perpindahan pada Januari adalah rendah.

Duo Manchester United, Jadon Sancho dan Raphael Varane, juga menarik minat sementara pasangan Tottenham, Son Heung-min dan Richarlison, turut dikaitkan.

Ditanya mengenai pembelian pada Januari dalam wawancara dalaman dengan SPL, Emenalo berkata: “Apa sahaja peningkatan tambahan yang perlu kami lakukan untuk mana-mana kelab, dengan masa yang ada dan persediaan, kami percaya ia akan menjadi penambahan tahap tertinggi.

“Saya harap ia tidak terlalu sibuk, kerana saya rasa kerja yang telah dilakukan cukup menarik dan agresif, dan kebanyakan kelab, saya percaya, mempunyai apa yang mereka perlukan. Dan mudah-mudahan perhatian akan beralih kepada kerja dalam kemudahan latihan untuk meningkatkan pemain-pemain ini dan memberi masa untuk menyesuaikan diri dan beraksi.

“Kami mencapai apa yang kami ingin capai (pada musim panas), iaitu untuk mendapat kedudukan dalam pasaran dan bersaing secara agresif. Tetapi, kami juga mahu melakukannya sambil memberi peluang kepada setiap kelab dalam liga untuk memperbaiki diri. Saya percaya kami telah berjaya.

“Apa yang anda lihat, dari segi kualiti permainan dan prestasi kebanyakan pemain antarabangsa yang diperoleh, adalah pembuktian bahawa pasaran perpindahan telah berjalan dengan baik. Dan kami berharap kami akan terus menyempurnakan proses kami pada masa akan datang,” tambahnya.

Emenalo kini diberi tanggungjawab untuk membangunkan lebih banyak bakat tempatan menjelang Arab Saudi menjadi tuan rumah Piala Dunia 2034, dengan kerajaan itu secara kontroversi menawarkan satu-satunya bidaan kepada Persekutuan Persatuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA).