LIVERPOOL mencapai persetujuan menjual Sadio Mane kepada Bayern Munich dengan nilai 35.1 juta paun (RM188.66 juta).

Setelah menolak dua tawaran termasuk bonus yang dianggap tidak realistik, Liverpool akan menerima 27.4 juta paun dengan tambahan 5.1 juta paun berdasarkan penampilan dan 2.6 juta paun bagi pencapaian individu dan pasukan.

Pengarah Sukan Bayern, Hasan Salihamidzic mengetuai rundingan dengan sedar bahawa pemain berusia 30 tahun ini sangat komited untuk menyertai juara liga Jerman dan berazam untuk menyelesaikan perjanjian dengan harga yang diminta Liverpool 42.5 juta paun.

 

Nilai tersebut masih menguntungkan Liverpool selepas menandatangani Mane dari Southampton pada 2016 dengan harga £31 juta ditambah £2.5 juta sebagai tambahan.

Ketika itu, Southampton baharu sahaja menamatkan tiga mata di atas Liverpool. Mane, bersama Joel Matip dan Georginio Wijnaldum, adalah sebahagian daripada tiga pemain baharu skuad Jurgen Klopp yang dibuat pada jendela perpindahan musim panas pertamanya dan dianggap harga yang berisiko.

Pilihan Mane untuk ke Liverpool amat tepat sekali selepas menolak tawaran Manchester United sekaligus membuatkan dirinya diminati peminat serta-merta, dan dinamakan sebagai pemain terbaik kelab itu pada musim pertamanya, mendahului Philippe Coutinho.

Mane merakam 90 gol dalam aksi Liga Perdana buat The Reds, 120 secara keseluruhan, dan menamatkan musim lalu dengan 23 gol dalam semua pertandingan.

Penghijrahan Mane ke Jerman menyaksikan ‘pecahnya’ gandingan penyerang paling digeruni dalam sejarah Liverpool ketika Mane, Mohamed Salah dan Roberto Firmino menerajui pasukan Klopp yang memenangi Liga Juara-Juara dan menamatkan penantian 30 tahun untuk kejuaraan Liga Perdana.

Ia merupakan tahun yang luar biasa bagi Mane, dengan memenangi Piala Negara-Negara Afrika bersama Senegal sebelum membantu Liverpool memenangi Piala Carabao dan Piala FA serta menamatkan saingan di tempat kedua dalam Liga Perdana dan Liga Juara-Juara.

Hakikatnya, dia mahukan cabaran baharu dengan baki setahun dalam kontrak mengejutkan ramai pihak tetapi bersaing dengan Salah bermakna dia tidak selalu menjadi pilihan utama untuk Klopp.

Mane akan menandatangani perjanjian tiga tahun bernilai kira-kira £320,000 seminggu di Bayern yang berharap dapat digandingkan bersama Robert Lewandowski walaupun pemain antarabangsa prolifik Poland itu telah menyatakan dengan jelas bahawa dia ingin menyertai Barcelona.