KELAB Chelsea akan mendengar tawaran untuk pemain pertahanan yang kurang disenangi, Ian Maatsen, pada jendela perpindahan bulan hadapan.

The Blues baru-baru ini mengaktifkan klausa lanjutan satu tahun dalam kontrak pemain Belanda itu yang kini akan tamat pada musim panas 2025.

Namun, memandangkan Maatsen telah bergelut selama beberapa minit musim ini di bawah kendalian Mauricio Pochettino walaupun menjadi salah satu pemain cemerlang mereka dalam pra-musim, masa depannya di Stamford Bridge kini kelihatan suram.

Chelsea telah bersetuju dengan perjanjian pinjaman awal bersama Burnley yang termasuk kewajiban pembelian £31.5 juta (RM186.76 juta) di penghujung jendela perpindahan musim panas, tetapi Maatsen menolak untuk kembali ke Turf Moor di mana dia memenangi gelaran Kejohanan musim lalu.

Kini, dia bersedia mempertimbangkan mana-mana peluang di mana perlawananan bola sepak yang berkala ditawarkan, tetapi peraturan baru FIFA mengenai perjanjian pinjaman luar negara bermakna dia mungkin perlu meninggalkan kelab itu secara kekal.

Setiap kelab hanya dibenarkan meminjamkan tujuh pemain ke luar negara pada satu masa dan Chelsea telah memenuhi kuota mereka pada masa ini.

Pasukan Borussia Dortmund dikatakan telah lama meminati pemain berusia 21 tahun ini apabila sebelum ini cuba menandatanganinya secara pinjaman pada 2022 dan mereka kini menyasarkan perlindungan untuk pemain pertahanan Piala Negara-negara Afrika, Ramy Bensebaini.

Dipercayai Dortmund kini sedang beroperasi dengan bajet yang terhad, dan mereka tidak mempunyai jumlah wang yang diperlukan untuk menandatangani Maatsen secara kekal pada musim sejuk.

Penyerang Brazil, Andrey Santos akan dipanggil semula dari pinjaman di Nottingham Forest dan hanya akan dibenarkan untuk kembali ke jika dia kekal dalam bola sepak Inggeris. Maatsen juga secara teknikal masih boleh dipinjamkan ke kelab Liga Perdana lain dengan Burnley, West Ham dan Nottingham Forest antara senarai calon kelab barunya.


Bercakap kepada media Belanda pada bulan Oktober, Maatsen menjelaskan dia berfikiran terbuka untuk meninggalkan Chelsea dan mendedahkan mengekalkan hubungan baik dengan bos Burnley, Vincent Kompany walaupun menolak tawaran pada musim panas.

“Sebagai pemain muda, saya sentiasa mahu lebih. Saya mendapat keyakinan dari kata-kata pelatih dan saya bersedia apabila peluang itu datang. Saya mungkin terpaksa membuat pilihan yang sukar nanti, tetapi kemudian kelab akan menyatakan perkara itu.”

Sebagai graduan akademi, Maatsen merupakan pemain yang akan mencerminkan keuntungan 100 peratus menurut Permainan Adil Kewangan (FPP) jika dijual.

Pemain pertahanan serba boleh itu telah bermain selama 295 minit dalam semua pertandingan musim ini, menyertai sebagai pemain gantian dalam kekalahan 2-0 Chelsea di Everton.