MERCEDES lama milik Lewis Hamilton telah mencipta sejarah sebagai kereta Formula Satu moden yang paling mahal yang pernah dijual.

Speedster tahun 2013 itu dijual pada harga £15 juta (RM87.25 juta) dalam lelongan RM Sotheby di Las Vegas pada hujung minggu.

Ia menjadikannya lebih mahal daripada kereta F1 moden yang paling mahal sebelum ini – Ferrari F2003 milik Michael Schumacher tahun 2003. Walau bagaimanapun ia masih tidak seberapa mahal berbanding kereta F1 yang paling mahal sepanjang masa.

Mercedes W196R tahun 1954, yang dipandu oleh Juan Manuel Fangio, telah dijual oleh Bonhams pada tahun 2013 dengan harga £19.6 juta (RM113.96 juta).

Hamilton, 38, tidak memenangi kejuaraan F1 dengan menggunakan kereta tersebut, tetapi hanya menduduki tempat keempat ketika Sebastian Vettel meraih kejuaraan

Namun, Hamilton berlumba dalam Mercedes-AMG Petronas F1 W04 sebanyak 13 kali dan memenangi Grand Prix Hungary 2013 dengan kereta itu.

Ini menjadikannya orang Britain pertama yang menang dalam Mercedes sejak kemenangan Sterling Moss pada Grand Prix British 1955.

Mesin F1 yang boleh mencapai 234 batu/jam itu merupakan kereta utama Hamilton untuk musim itu, mempunyai enjin V8 dan kelajuan 0-60mph hanya dalam 3.6 saat. Ia merupakan satu-satunya yang pernah dijual di luar Mercedes.

Lelongan bersejarah di Vegas bertepatan dengan Grand Prix pertama di Sin City dan Hamilton menjadi peminat.

Dia berkata mengenai perlumbaan itu: “Saya sangat, sangat gembira dengan perlumbaan yang positif dan saya sangat bersyukur kerana perlumbaan itu begitu baik.”

“Saya sebenarnya tidak menjangka trek ini begitu hebat tetapi semakin banyak pusingan yang saya lakukan, saya benar-benar suka berlumba di sini.”

“Banyak peluang yang hebat dan saya fikir, bagi semua orang yang begitu negatif tentang hujung minggu ini mengatakan ini hanya tentang pertunjukan dan sebagainya, saya rasa Vegas membuktikan mereka salah,” tambahnya.