SEVILLA memang diketahui mempunyai rekod bersih apabila bersaing di final Liga Europa. Bagaimanapun, jurulatih AS Roma Jose Mourinho langsung tidak bimbang tentang perkara itu

Final Liga Europa 2022/2023 akan mempertemukan Sevilla berdepan AS Roma yang akan diadakan di Puskas Arena, awal pagi Khamis esok. Ini adalah peluang untuk kedua-dua pasukan memenangi trofi bagi menebus semula prestasi buruk mereka dalam liga.

Selain itu, Sevilla dan Roma bersama-sama mengekalkan kebanggaan liga masing-masing yang boleh dikatakan kualiti ketika ini masih di bawah Liga Perdana Inggeris.

Sejarah Seville dalam pertandingan ini pastinya tidak boleh dibandingkan dengan Rom yang hanya muncul lima kali terakhir. Bagaimanapun, Mourinho tidak peduli dan merasakan sejarah Sevilla tidak bermakna.

“Saya ingin mengatakan bahawa sejarah tidak bermakna apa-apa, mungkin lawan saya berfikir secara berbeza. Mereka merasakan mereka adalah pilihan kerana sejarah berkata begitu, kami menghormatinya. Tetapi, kami layak ke final

“Bagi mereka adalah perkara biasa untuk bermain di final, bagi kami ia adalah perlawanan yang luar biasa. Bagi peminat Sevilla, final Eropah adalah seperti bermain di Sepanyol, bagi kami ia adalah sesuatu yang bersejarah,” kata Jose Mourinho mengenai tahap semasa bola sepak Itali.

Ini adalah kali ke-14 pasukan Itali dan pasukan Sepanyol bertemu dalam perlawanan akhir pertandingan Eropah. Wakil Sepanyol masih mendahului dengan sembilan kemenangan berbalas empat.

Pada pertemuan terakhir Liga Europa 2019/2020, Sevilla menewaskan Inter Milan dengan jaringan 2-1, sambil mengekalkan rekod sempurna di final.

Sevilla sentiasa memenangi enam perlawanan akhir yang telah berlalu. Lawan bukan sebarang pasukan, termasuk Liverpool (2015) yang memiliki sembilan gelaran di Eropah.

Sememangnya tidak pelik jika Roma tidak menjadi pilihan pada perlawanan akhir ini dan Sevilla diramalkan mampu memenangi trofi ketujuh dalam Liga Europa.