PARA peminat sukan bola jaring tempatan pastinya teruja apabila Netball Super League (NSL) musim kedua bakal kembali dengan menjanjikan aksi yang lebih mendebarkan.

NSL 2022 ini akan berlangsung dari 3-26 Jun 2022 di Stadium Juara Bukit Kiara dengan lapan pasukan bakal berentap untuk memenangi trofi berprestij sekaligus diangkat sebagai pasukan terbaik negara.

Pada majlis pelancaran NSL 2022 di ibu negara hari ini, lapan pasukan diperkenalkan dengan beberapa perpindahan pemain berprofil tinggi berlaku dan penyertaan pemain antarabangsa sekaligus menambahkan lagi debaran saingan tahun ini.

Lapan pasukan yang mengambil bahagian adalah Selangor Angels, Perak Phoenix, Pahang Tulips, Negeri Sembilan Venom, Melaka Mystic, Kedah Sunshine, Johor Jewels dan juara NSL 2021, KL Wildcats.

Menurut Ketua Pembangunan Perniagaan Astro Arena, Preman Parameswaran, NSL menerima sambutan hangat meskipun baru pertama kali diperkenalkan apabila mencatat rating tertinggi 3 juta tontonan di saluran televisyen sementara 679 ribu tontonan pula melalui platform digital.

“Perjalanan NSL masih jauh dan panjang namun pihak Astro Arena dan PBJM optimis ini adalah langkah awal buat Malaysia mempunyai liga dalam sukan ini. Dengan populariti dan prestasi cemerlang skuad negara di pentas Asia Tenggara, tidak mustahil NSL mampu menjadi hab sukan antarabangsa dan mencipta jenamanya ke peringkat lebih tinggi satu hari nanti.

“Untuk merealisasikan usaha ini, saya berharap lebih ramai badan-badan korporat, konglomerat tempatan dan antarabangsa tampil membantu membawa golongan wanita ini lebih kompetitif serta memperkasakan lagi legasi sukan wanita paling popular di Malaysia ini,” ujarnya.

Turut hadir pada majlis pelancaran ini adalah Timbalan Menteri Belia Dan Sukan, Dato’ Sri Ti Lian Ker dan Presiden Persatuan Bola Jaring Malaysia (PBJM), Alwiyah Talib.

Selain mencari pasukan terbaik negara, kejohanan ini juga adalah pentas terbaik untuk mengenal pasti bakat-bakat baharu yang mampu diketengahkan untuk mewakili Malaysia di masa akan datang.

Dengan tema Keanggunan, Aksi dan Gemalai, NSL 2022 kini kembali menakluk gelanggang dengan kesemua perlawanan akan disiarkan secara langsung di semua platform saluran Astro Arena.