PASUKAN Barcelona dilaporkan bersedia untuk meningkatkan minat mereka terhadap Mason Greenwood, menurut laporan.

Pemain berusia 22 tahun itu kini dipinjamkan ke pasukan Getafe dari Manchester United.

Greenwood telah menunjukkan prestasi yang mengagumkan di Sepanyol dengan mencetak lima gol dan memberi empat bantuan dalam 15 perlawanannya.

Prestasinya yang memberangsangkan dikatakan telah menarik perhatian kedua-dua kelab, Barcelona dan Real Madrid.

TalkSPORT mendakwa kedua-dua pasukan gergasi LaLiga tertarik dengannya manakala United tidak mempunyai rancangan untuk membawa pulang pemainnya ke Old Trafford.

Pada mulanya, kelab itu mempunyai idea untuk membawanya masuk semula ke dalam pasukan tetapi memutuskan untuk tidak meneruskannya berikutan menerima tentangan dari penyokong United.

Kontrak Greenwood di United difahamkan berjalan sehingga musim panas 2025 dan ia bermakna mereka boleh menjualnya pada akhir musim ini.

Wartawan Sepanyol, Adrian Sanchez melaporkan bahawa Barcelona sangat berminat dengan penyerang itu kerana mereka menghargai kemampuannya merampas bola dan menjaringkan golnya.

Namun, beberapa penyokong Barca dikatakan menentang idea untuk menandatangani pemain dari United itu.

Salah seorang berkata: “Saya akan berhenti menyokong sepenuhnya.” Seorang lagi menulis: “Di mana nilai kita (mengeluh)?”

Yang lain menambah: “Kami akan kehilangan semua yang saya suka tentang kelab ini jika kami (Barca) membelinya.”
Greenwood sebelum ini ditahan pada Januari 2022 selepas tuduhan penderaan dibuat terhadapnya. Dia menafikan sebarang kesalahan dan kes itu telah digugurkan.

SunSport secara eksklusif mendedahkan bahawa Greenwood dan pasangannya, Harriet Robson, menikmati kehidupan mereka di Sepanyol dan mereka pulang ke Manchester untuk menyambut Hari Natal.