JURULATIH Sepanyol B-17, Jose Lana dan pemainnya menyasarkan kedudukan lebih tinggi selepas melepasi fasa kumpulan Piala Dunia B-17 2023 yang mencabar.

Sepanyol menduduki tempat pertama dalam Kumpulan B dan akan menghadapi Jepun pada pusingan ke-16. La Rojita bagaimanapun mengalami kesukaran menentang Mali (1-0) dan Uzbekistan (2-2). Mereka kekal menjadi salah satu pasukan terunggul untuk meraih piala.

Pada minit ke-83 di Stadium Manahan di Surakarta pada Khamis, Amirbek Saidov yang beraksi dengan pantas mendapat hantaran silang yang cemerlang dari sebelah kanan. Sekiranya sedikit sahaja berbeza, Uzbekistan boleh menang 3-2 ke atas Sepanyol.

Begitulah hampirnya pasukan yang tewas di separuh akhir kejuaraan UEFA B-17 yang lalu mengalami apa yang dikenali sebagai remontada di negara mereka, selepas mendahului 2-0 dan kelihatan bakal mendapat tiga mata.

José Lana dirige un entrenamiento.

Pengendali skuad Sepanyol B-17 Jose Lana.

Selepas mengalami tekanan yang tinggi menentang Mali tiga hari sebelumnya, walaupun berjaya keluar dengan kemenangan yang agak bertuah 1-0, Sepanyol pastinya tidak jauh lebih unggul daripada Kumpulan B seperti yang diramalkan oleh orang ramai.

Namun begitu, jika dilihat dari sudut positif, penderitaan ini mungkin akan menjadi perkara terbaik yang berlaku kepada mereka. Tidak seperti ramalan pakar, para pemain sendiri tahu bahawa peringkat awal kejohanan ini tidak akan mudah, terutamanya dalam menyesuaikan diri dengan keadaan.

“Kami tahu kami akan menderita,” kata penyerang Juan Hernandez kepada FIFA selepas perlawanan kumpulan kedua menentang Mali. “Ini perlawanan yang sukar. Mali sangat kental fizikal dan pantas. Kami tahu perlawanan dengan mereka akan menggunakan banyak tenaga kami.”

Image

Sepanyol akan berdepan Jepun dalam pusingan 16 Piala Dunia B-17 malam ini.

Adakah usaha besar yang diperlukan untuk menamatkan perlawanan dengan pasukan yang menduduki tempat keempat di Piala Negara-Negara Afrika B-17 yang lalu menyebabkan Sepanyol kehilangan dua mata menentang Uzbekistan? Walaupun begitu, jurulatih Jose Lana telah memutuskan untuk menggilirkan ahli pasukannya dan memberi rehat kepada beberapa pemain utama bagi perlawanan terakhir dalam peringkat kumpulan.

“Kami memulakan perlawanan dengan sangat baik dan mempunyai tahap intensiti yang tinggi sejak awal. Kami dapat mengawal bola dengan baik dan kami berjaya menjaringkan dua gol dalam masa sepuluh minit,” kata pemain pertahanan Malaga yang sangat berpengaruh, Izan Merino.

“Kami menguasai perlawanan dengan baik, tetapi gol yang kami terima sebelum rehat memberi mereka nafas baru. Kami terus menekan dan mengawal bola seperti yang selalu kami lakukan, tetapi mereka menjadikan sepenuhnya serangan balas mereka dan mendapat gol penyamaan. Selepas itu, kami mendapat beberapa peluang untuk menjaringkan gol lagi tetapi mereka berjaya menahan kami.”

Setelah menunjukkan kelas mereka menentang pasukan Kanada dengan sumber yang terhad (2-0), Sepanyol mengeluh terhadap pasukan Mali dan turun kepada 10 orang dan tidak mendapat jawapan kepada semangat Uzbekistan yang tidak pernah putus asa.

Walau begitu, mereka menduduki tempat teratas dalam kumpulan mereka dan kini akan berdepan dengan Jepun pada pusingan 16, Isnin nanti. “Saya mempunyai banyak keyakinan dalam pasukan saya. Kami mempunyai beberapa pemain yang luar biasa dan kami akan memberikan yang terbaik untuk memenangi Piala Dunia,” kata pemain tengah Real Madrid, Roberto Martin, selepas menjaringkan gol dan dipilih sebagai pemain terbaik perlawanan menentang Uzbekistan.

“Seperti yang ditekankan oleh jurulatih, kami perlu bermain setiap perlawanan seolah-olah ia adalah perlawanan terakhir,” tambah Izan Merino. “Walaupun seri (menentang Uzbekistan), kami menganggap peringkat kumpulan kami sudah cukup baik. Kami berasa baik dengan kedudukan kami sekarang dan kami menantikan Pusingan 16.”

Walau bagaimanapun, jurulatihnya menolak sebarang perbincangan awal tentang menjuarai piala di sini, di Indonesia dan pastinya tidak menyebut mengenai pingat pemenang berpotensi kepada skuadnya. “Matlamat utama kami adalah melatih pemain-pemain dan membawa mereka ke tahap antarabangsa sepenuhnya. Ketiga-tiga perlawanan itu sukar, tetapi ia akan membantu kami. Pemain-pemain sedang membuat peningkatan dan saya sangat gembira,” katanya.

Dengan rakan senegara mereka telah memenangi Piala Dunia Wanita FIFA hanya beberapa bulan sebelum Indonesia 2023, ramai di Sepanyol dengan cepat mengambil perhatian bahawa gelaran B-17 lelaki adalah satu-satunya Piala Dunia yang belum dimenangi La Roja dan sekali lagi, ini adalah tekanan yang tidak mahu didengari Lana.

“Kami tidak memikirkan untuk memenangi kejohanan, apa yang kami fikirkan adalah memenangi perlawanan seterusnya. Kami akan melakukan yang terbaik selagi kami mampu, memperoleh pengalaman dan membenarkan semua orang berkembang secara individu dan kolektif,” ujarnya.