DENGAN Indonesia bakal menjadi tuan rumah kejohanan FIFA pertama mereka, Presiden Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), Shaikh Salman bin Ebrahim Al Khalifa telah menyatakan keyakinannya dalam keupayaan negara tersebut untuk mengadakan Piala Dunia B-17 FIFA 2023 yang menakjubkan sambil mengucapkan yang terbaik kepada kelima-lima wakil Asia itu menjelang perlawanan pertama Jumaat ini.

Dijadualkan akan diadakan di empat bandar – Surabaya, Surakarta, Jakarta, dan Bandung bermula dari 10 November hingga 2 Disember, lima wakil daripada benua Asia iaitu tuan rumah Indonesia, Republik Islam Iran, juara Asia Jepun, Korea Selatan, dan Uzbekistan akan cuba mencontohi kejayaan yang dikecapi oleh Arab Saudi pada tahun 1989 yang masih kekal sebagai kejayaan terbaik Asia dalam pertunjukan kumpulan umur setakat ini.

Shaikh Salman berkata: “Bagi pihak keluarga bola sepak Asia, saya ingin mengucapkan lima pasukan Asia kami kejayaan yang terbaik dalam apa yang dijanjikan untuk menjadi detik penting dalam sejarah permainan global.”

“Beberapa tempat di dunia berkongsi semangat yang ketara terhadap permainan yang indah selain Indonesia dan kami yakin Persatuan Bola Sepak Indonesia, Jawatankuasa Tempatan, dan Pihak Berkuasa Indonesia akan menyediakan pentas yang sangat baik untuk permainan bintang masa depan bersinar.”

“Pasukan-pasukan Asia kita telah menunjukkan kepada dunia kebolehan mereka untuk berdiri teguh di pentas terbesar dalam bola sepak dunia, seperti yang digariskan dalam visi dan misi AFC dan kami mempunyai keyakinan penuh bahawa mereka akan mempersembahkan bakat yang tidak dapat disangkal mereka di Indonesia,” ujar Presiden AFC itu.

Uzbekistan yang kembali ke peringkat dunia selepas sedekad, akan memulakan kempen Asia apabila mereka menentang Mali, naib juara 2015 di Kumpulan B pada 10 November di Stadium Manahan, Surakarta jam 4 petang. Serigala Muda FC, yang mencapai keputusan terbaiknya pada tahun 2011 apabila mereka mencapai peringkat suku akhir, juga akan menentang Kanada pada 13 November serta Sepanyol, naib juara sebanyak empat kali tiga hari kemudian.

Tuan rumah Indonesia akan mencipta sejarah pada hari pembukaan apabila mereka menentang Ecuador, naib juara Kejohanan B-17 Amerika Selatan 2023, menjanjikan atmosfera yang mengagumkan dengan kapasiti 45,000 di Stadium Gelora Bung Tomo, Surabaya pada jam 7 malam. Pasukan Garuda Muda juga akan menentang Panama dan Morocco pada 13 dan 16 November di tempat dan waktu yang sama.

Selain itu, juara bertahan Asia Jepun yang akan membuat penampilan ke-10 mereka dan ketiga berturut-turut dalam Piala Dunia B-17 FIFA 2023 Indonesia, akan menjadi pasukan yang seterusnya beraksi menentang Poland dalam Kumpulan D di Stadium Si Jalak Harupat, Bandung pada jam 4 petang 11 November.

Image

Pasukan Samurai Biru yang meraih 13 kali kemenangan dalam Piala Dunia B-17 merupakan yang terbanyak diraih oleh mana-mana pasukan Asia dalam sejarah pertandingan ini juga perlu menentang Argentina pada 14 November dan Senegal tiga hari kemudian dengan matlamat untuk melepasi persembahan suku akhir terbaik mereka pada tahun 1993 dan 2011.

Tumpuan kepada aksi pembukaan kemudian akan beralih ke ibu negara di Stadium Antarabangsa Jakarta di mana Republik Islam Iran, bersedia untuk penampilan kelima mereka, akan menghadapi ujian sukar menentang juara bertahan dan juara empat kali Brazil dalam Kumpulan C pada 7 malam. Pasukan Melli, yang tidak tewas dalam sembilan perlawanan kumpulan terakhir mereka di peringkat akhir juga akan bersaing dengan juara 2017 England pada 14 November sebelum menentang New Caledonia pada 17 November nanti.

Korea Selatan pula akan bertempur dengan Amerika Syarikat dalam Kumpulan E pada 12 November di Stadium Antarabangsa Jakarta pada jam 7 malam. Pasukan tiga kali ke suku akhir pada tahun 1987, 2009, dan 2019 ini bersedia untuk penampilan ketujuh mereka dalam perlawanan global, juga akan berhadapan dengan juara 2001 Perancis tiga hari kemudian sebelum menentang Burkina Faso pada 18 November.