PIALA Dunia B-20 akhirnya dibatalkan di Indonesia. Perkara buruk ini merupakan sejarah yang memalukan dalam dunia bola sepak Indonesia.

Fifa telah memutuskan untuk melucut hak penganjuran Piala Dunia B-20 di Indonesia. Plan asal adalah untuk acara ini berlangsung pada 20 Mei hingga 11 Jun 2023 iaitu sempena hari pembukaan bertepatan dengan Hari Kebangkitan Negara itu.

Sebanyak enam bandar telah dipilih sebagai tempat berlangsungnya acara iaitu Jakarta, Palembang, Bandung, Solo, Surabaya dan Bali. Proses pembidaan untuk menjadi hos telah dilakukan pada 2019.

Indonesia sepatutnya menjadi tuan rumah Piala Dunia B-20 2021. Namun, pandemik virus Covid-19 memaksa acara ini ditangguhkan selama dua tahun. Untuk info, Piala Dunia B-20 adalah acara dwitahunan.

Sebanyak 24 pasukan akhirnya mengesahkan tiket untuk bertanding di Indonesia. Salah satunya ialah Israel.
Israel mengesahkan tiket ke Piala Dunia B-20 tahun ini dengan status naib juara pada Euro B-20 2022. Mereka layak pada Jun 2022, sebagai naib juara dalam acara itu selepas tewas kepada England pada perlawanan akhir.

Undian bagi kumpulan Piala Dunia B-20 telah ditentukan oleh Fifa pada 31 Mac 2023. Namun, menjelang acara itu, gelombang bantahan terhadap Israel akan bersaing di Indonesia mula timbul.

Terdapat 11 parti yang tidak mahu Israel hadir ke Indonesia semasa Piala Dunia B-20 2023. Dari parti politik itu, ada Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan, Parti Amanat Nasional, dan Parti Keadilan Sejahtera. Dua Gabenor, Ganjar Pranowo (Gabenor Jawa Tengah) dan I Wayan Koster (Gabenor Bali), menyatakan penolakan mereka.

Alasan Israel ditolak adalah kerana pencerobohan yang dilakukannya ke atas Palestin di Tebing Barat yang telah berlaku selama bertahun-tahun sehingga kini. Israel juga tidak mempunyai hubungan diplomatik dengan Indonesia, jadi urusan visa menjadi rumit.

Indonesia menjadi salah satu negara yang menyokong kemerdekaan Palestin, maka penolakan terhadap kedatangan Israel terus berkembang.

 

Pengasas Save Our Soccer, Apung Widadi, menganggap kegagalan Indonesia menjadi tuan rumah Piala Dunia adalah satu sejarah yang memalukan. Bukan sahaja urusan lapangan, tetapi juga kedudukan keamanan dunia.

“Sejarah ini sungguh memalukan bola sepak Indonesia dan kedudukannya dalam keamanan dunia,” kata Apung dipetik dari detikSport.

Mengenai infrastruktur yang disebut beberapa media asing, Apung turut mengulas. Tragedi Kanjuruhan juga disebut.

“Jika saya melihat media asing semalam sebagai kritikan yang benar. Kita sahaja yang benar-benar menutup mata. Terutama isu Kanjuruhan, sehingga kini Indonesia menutup mata.

“Dan kegagalan Piala Dunia ini mungkin karma negara yang tidak menghormati nyawa mangsa Kanjuruhan yang tidak mengambil berat tentang negara,” tambahnya.