CELTA Vigo telah mengumumkan bahawa mereka telah berpisah dengan pengurus mereka Rafa Benitez selepas tidak sampai semusim mengendalikannya, dengan bekas bos Liverpool itu ‘gagal mencapai jangkaan kelab.’

Pengurus Sepanyol itu menyertai kelab LaLiga pada Julai 2023, enggan melepaskan jawatannya sebagai bos Celta, berikutan prestasi buruk.

Pengurus berusia 63 tahun itu telah tidak bekerja selama lebih setahun selepas dia dilepaskan oleh Everton pada 2022 tetapi kembali ke pengurusan untuk mengendalikan 33 perlawanan di Celta Vigo.

Dia akan terus menyaksikan pasukannya tewas 14 perlawanan liga dengan Celta merosot ke tangga ke-17 dalam liga utama Sepanyol – dua mata di atas zon penyingkiran.

Kelab itu berkata dalam satu kenyataan: ‘’Rafa Benítez dan kakitangannya meninggalkan RC Celta selepas lapan bulan dedikasi mutlak dan komitmen penuh, tetapi di mana pasukan itu tidak memperoleh keputusan yang diharapkan oleh kelab.

‘’Kelab ini ingin menyatakan kepada Rafa Benítez dan pembantunya setinggi-tinggi penghargaan atas kejujuran dan profesionalisme yang telah mereka tunjukkan sejak ketibaan mereka dan segala kerja yang telah mereka lakukan.

‘’RC Celta juga ingin mengucapkan selamat maju jaya dan kejayaan pada masa hadapan.”

Ia sepatutnya menjadi satu kepulangan untuk bekas bos Newcastle. Tetapi Celta dalam keadaan terumbang-ambing di bawah Benitez, yang telah dipertanggungjawabkan untuk membina semula pasukan untuk membawa mereka kembali ke prestasi mereka pada 2017 apabila mereka mara ke separuh akhir Liga Europa.

Kelab Sepanyol itu hanya menang sekali dalam lima perlawanan terakhir mereka, mengalami kekalahan 4-0 menentang bekas kelabnya Real Madrid dalam perlawanan mereka sebelum ini.

Celta meraih kemenangan 1-0 menentang Almeria pada awal bulan ini, tetapi mengecewakan ketika terikat dengan keputusan seri 2-2 oleh rakan seperjuangan penyingkiran Cadiz sebelum itu. The Sky Blues telah mendahului 2-0 dalam perlawanan itu, sebelum Cadiz menyamakan kedudukan secara dramatik pada minit ke-10 masa kecederaan.

Rafa Benitez hanya mengemudi pasukan Celta Vigo selama lapan bulan sahaja. (Sumber Gambar: Getty Images)

Benitez yang berada di bawah tekanan sejak akhir ini, memberitahu Diario AS pada Januari bahawa dia memberi tumpuan untuk mengubah keadaan dengan Celta.

”Apa yang terpulang kepada saya adalah untuk memberi tumpuan kepada bagaimana untuk mengeluarkan prestasi daripada pasukan dan itulah yang saya fokuskan,’’ katanya.

‘’Saya marah kerana kami kalah. Saya tidak risau dengan keadaan di sini.

‘’Saya telah datang ke Celta untuk projek tiga tahun. Saya seorang profesional yang bekerja 12 jam sehari, apa yang saya mahu adalah projek ini berjalan lancar.”

Benitez telah berjaya di beberapa kelab bola sepak terbesar di Eropah, setelah memenangi Liga Juara-Juara dan Piala FA selama enam tahun di Liverpool, memenangi Liga Kejuaraan bersama Newcastle, sambil merangkul Liga Europa semasa di Chelsea.