REAL Madrid ditabalkan sebagai juara La Liga selepas Girona berjaya menewaskan juara musim lalu, Barcelona 4-2 dalam perlawanan yang berlangsung pada awal pagi Ahad.

Pasukan kendalian Carlo Ancelotti menewaskan Cadiz 3-0 sebelum perlawanan dan selepas Barcelona ditewaskan ketika menentang Girona, Los Blancos dinobatkan sebagai juara untuk kali ke-36.

Kemenangan selesa Madrid ke atas Cadiz membolehkan mereka mendahului 14 mata daripada musuh ketat mereka Barcelona, di tempat ketiga, dengan hanya berbaki empat perlawanan.

Brahim Diaz meraikan gol bersama Jude Bellingham. (Sumber Gambar: Marca)

Girona pula di kedudukan kedua selepas kemenangan kedua ke atas Barcelona musim ini mengekori Madrid dengan 13 mata.

“Kami mempunyai kempen liga yang menakjubkan. Kami telah membuat sedikit kesilapan namun kami berhak mendapatkan kejuaraan ini,” kata Ancelotti.

“Kami memberikan segalanya di atas padang untuk menghidupkan detik seperti hari ini,” kata penyerang Madrid, Joselu kepada Real Madrid TV.

“Ada pemain muda yang sangat dahagakan kejuaraan, pemain veteran yang gembira berada di sini… dan ini adalah detik istimewa,” katanya.

Kejayaan Real Madrid musim ini turut dipacu oleh pemain muda tengah England, Jude Bellingham yang menyumbat 18 gol daripada 26 perlawanan La Liga.

Bellingham menjadi pemain Inggeris kelima menggondol gelaran juara La Liga, mengikut jejak langkah Laurie Cunningham (1979–80), Steve McManaman (2000–01 dan 2002–03), David Beckham (2006-07) dan Kieran Trippier (2020-21).