PENJAGA gol Belgium Thibaut Courtois akan terlepas Euro 2024 berikutan kecederaan ligamen lutut walaupun berpotensi kembali untuk Real Madrid.

Courtois, 31, telah terlepas sepanjang musim dan memerlukan satu lagi pembedahan pada lututnya pada Mac apabila dia mengalami satu lagi kecederaan.

Dia mungkin kembali ke Real Madrid sebelum tamat kempen tetapi jurulatih Belgium, Domenico Tedesco telah mengecualikannya daripada pemilihan Euro 2024.

Thibaut Courtois mengalami kecederaan serius dan tidak bermain sejak awal musim lagi. (Sumber Gambar: Getty Images)

Courtois, yang mempunyai 102 caps untuk Belgium, berkata pada Disember dia tidak akan pulih sepenuhnya untuk bermain pada kejohanan yang diadakan di Jerman pada Jun dan Julai ini.

“Mengenai topik ini, segala-galanya telah pun diperkatakan. Saya tidak mahu ada apa-apa situasi,” kata Tedesco kepada media Jerman pada Selasa.

“Kami memberi tumpuan kepada pemain yang berada dalam keadaan baik.”

Matz Sels diberi tanggungjawab untuk menjaga gawang gol Belgium. (Sumber Gambar: Getty Images)

Belgium sebelum ini menggunakan khidmat penjaga gol Nottingham Forest, Matz Sels untuk menjaga gawang gol selain Thomas Kaminski dan Koen Casteels juga terlibat.

Pengurus Real Madrid, Carlo Ancelotti berkata dia berharap untuk mendapatkan semula Courtois untuk perlawanan La Liga pada perlawanan Sabtu ini menentang Cadiz.