SEJUMLAH 18 pasukan telah mengesahkan slot ke kejohanan Piala Belia dan Piala Presiden 2024 anjuran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Keputusan ini telah dibuat melalui Majlis Undian yang berlangsung di Wisma FAM pada Isnin. Kejohanan Piala Belia dan Piala Presiden merupakan acara penting dalam kalender bola sepak Malaysia yang menampilkan bakat-bakat muda negara.

Piala Belia adalah saingan untuk pemain di bawah 19 tahun manakala Piala Presiden adalah untuk pemain di bawah 21 tahun. Kedua-dua kejohanan ini memberi peluang kepada pemain muda untuk mempertunjukkan bakat mereka dan membina pengalaman dalam persaingan bola sepak yang sengit.

Pasukan-pasukan yang telah mengesahkan slot ke kejohanan ini akan bersaing untuk meraih kejuaraan dan menunjukkan potensi mereka sebagai bakat masa depan bola sepak Malaysia.

Kejohanan ini juga menjadi medan pembangunan dan pengukuhan infrastruktur pembangunan bola sepak muda negara.

Dalam keseluruhan 18 pasukan, hanya 16 pasukan yang akan bertanding di Piala Presiden 2024 manakala 18 pasukan termasuk dua pasukan tambahan, Perlis United FC dan Touchtronics FC akan bersaing di Piala Belia 2024.

Exco FAM, Md Dali Wahid menyatakan harapannya agar pencapaian kejohanan tahun ini lebih baik daripada musim-musim lalu sejurus membolehkan pihak negeri berjaya mencungkil bakat baharu daripada pemain-pemain muda.

“Piala Presiden dan Piala Belia merupakan satu projek pembangunan dan saya yakin ini landasan terbaik buat pihak negeri untuk memilih pemain wakil negeri ke Sukan Malaysia (Sukma) yang akan berlangsung di Sarawak pada Ogos.

“Kita juga mahu lahirkan satu atau dua pemain berbakat untuk diketengahkan, mungkin pada masa akan datang mereka ini dapat mewakili negara,” ujarnya selepas tamat Majlis Undian Piala Belia dan Piala Presiden 2024.

Turut hadir sama ketika sesi undian adalah Datuk Noor Azman Rahman, Setiausaha Agung FAM dan Datuk Rosman Ibrahim, Penolong Setiausaha FAM.