YANG di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menzahirkan ucapan setinggi-tinggi tahniah kepada skuad bola sepak kebangsaan dan barisan kejurulatihan atas kejayaan mara secara merit ke pusingan akhir Piala Asia 2023.

Menurut kenyataan rasmi Istana Negara pada Rabu, Seri Paduka Baginda menzahirkan rasa syukur dan suka cita atas kejayaan ini serta juga dengan semangat perjuangan yang telah dipamerkan di pusingan kelayakan yang berakhir semalam (Selasa).

“Seri Paduka Baginda menzahirkan rasa syukur dan suka cita atas kejayaan ini serta juga dengan semangat perjuangan yang telah dipamerkan di pusingan kelayakan yang berakhir semalam.

“Seri Paduka Baginda turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada para penyokong atas sokongan padu yang telah diberikan kepada skuad kebangsaan dalam perjuangan mengakhiri penantian selama 42 tahun.

“Seri Paduka Baginda menzahirkan harapan semoga pencapaian ini menjadi suntikan semangat buat skuad kebangsaan untuk lebih bekerja keras untuk mencapai hasil yang terbaik di kejohanan Piala Asia 2023 kelak.

“Seri Paduka Baginda mendoakan semoga skuad kebangsaan memperoleh kejayaan dan melakarkan sejarah baru di kejohanan tersebut. Tahniah dan teruskan perjuangan di kejohanan Piala Asia 2023!.”

Pasukan kebangsaan mara ke pentas Piala Asia 2023 selepas mencatat kemenangan 4-1 ke atas Bangladesh dalam aksi terakhir Kumpulan E Pusingan akhir Kelayakan Piala Asia 2023 di Stadium Nasional Bukit Jalil.