PERTEMUAN klasik antara Sabah FC dan Johor Darul Ta’zim (JDT) malam ini di Stadium Likas pastinya akan menjadi tumpuan seluruh peminat bola sepak tanah air kerana menemukan dua pasukan terbaik dalam Liga Super buat masa ini.

The Rhinos‘ yang bermain dihadapan puluhan ribu penyokong sendiri pastinya mahu mengekalkan rekod lima perlawanan tanpa kalah dalam liga sejak April manakala JDT pula mahu mempertahankan rekod tanpa kalah mereka sepanjang musim Liga Super 2022 ini.

Kekuatan barisan tengah dijangka akan menjadi kunci utama kemenangan buat kedua-dua pasukan dengan JDT pastinya hadir dengan reputasi yang gah hasil aksi cemerlang mereka dalam Liga Juara-Juara AFC sebelum ini.

Namun Sabah FC juga berpeluang melakukan kejutan kerana selain beraksi di laman sendiri, kekuatan taktikal Datuk Ong Kim Swee juga tidak dapat dinafikan dan segalanya akan ditentukan dalam perlawanan malam ini.

Harimau Selatan kehilangan khidmat peledak utama, Bergson Da Silva yang masih belum cergas akibat kecederaan namun mereka mempunyai ‘squad depth‘ yang bagus dengan ramai pemain boleh menggantikan tugasan yang ditinggalkan oleh Bergson.

Datuk Ong pula dijangka akan mengekalkan pemain import baharu mereka, Jose Embalo di bahagian serangan kerana mahu mengambil kesempatan atas kekuatan fizikalnya untuk memecah benteng pertahanan JDT.

Sabah FC dijangka mengekalkan kesebelasan utama mereka ketika menentang Negeri Sembilan pada awal bulan lalu dengan pertukaran mungkin dibuat di bahagian tengah dengan memasukkan Gary Steven Robbat menggantikan Stuart Wilkins.

Benjamin Mora juga pastinya tidak akan melakukan tindakan drastik kepada kesebelasan utamanya dan mungkin Syafiq Ahmad akan menggalas tugas penyerang utama atau Fernando Rodriguez akan diberikan peluang untuk beraksi.

Dengan jangkaan formasi 4-1-4-1, Sabah FC dilihat cuba untuk menghalang pergerakan bola oleh pemain JDT yang terkenal dengan penguasaan bola yang baik menerusi formasi 3-4-3 yang sering digunakan musim ini.

Semoga perlawanan malam ini akan memberikan aksi terbaik buat para penyokong yang hadir di stadium mahupun yang menonton secara langsung melalui pelbagai platform yang disediakan.

Jangkaan Kesebelasan Utama :

Sabah FC 

Khairul Fahmi, Jackson De Souza, Dominic Tan, Tommy Mawat Bada, Rizal Ghazali, Park Tae Su, Baddrol Bakhtiar, Gary Steven Robbat, Saddil Ramdhani, Taiki Kagayama, Jose Embalo

Johor Darul Ta’zim 

Farizal Marlias, Matt Davies, Shahrul Saad, Shane Lowry, Corbin Ong, Natxo Insa, Afiq Fazail, Leandro Velasquez, Arif Aiman, Fernando Forestieri, Syafiq Ahmad