MIKEL Arteta secara jujur mengakui Manchester City layak muncul juara Liga Perdana Inggeris (EPL) musim 2022/23. Tetapi, dia juga masih kecewa Arsenal terlepas peluang keemasan di puncak liga.

Arsenal terpaksa menggigit jari dalam saingan merebut gelaran EPL bersama City musim lalu. Kedudukan teratas sejak Ogos dan mempunyai kelebihan mata dua mata, Arsenal suram di suku terakhir musim ini.

Kemerosotan prestasi permainan, disertai kecederaan beberapa pemain utama, memudahkan Arsenal dipintas City pada April. Selepas itu Citizens mudah mengunci kejuaraan sebelum musim berakhir.

Arsenal sekali lagi terpaksa memendam rasa kerana mereka meneruskan kecemerlangan kejuaraan liga sejak 2004. Arsenal dibarisi pasukan paling lama kekal di tangga teratas EPL yang gagal menang.

Sememangnya, Arteta sebagai pengurus masih sukar untuk melupakan kegagalan itu. Walaupun secara kesukanan, Arteta mengakui bahawa City berhak untuk menang.

“Sehingga hari ini, jauh di dalam hati, saya masih sangat kecewa kerana tidak memenangi Liga Perdana selepas 10 bulan menentang City.

“Kami mempunyai 3-4 pemain penting yang cedera dan dari situ, keadaan menjadi sukar. Apabila kami adalah pasukan penuh, kami konsisten. Kami bergelut apabila masalah demi masalah datang.

“Lawan kami adalah pasukan terbaik di dunia, skuad terbaik di dunia, jurulatih terbaik di dunia.

“Kami tiada pilihan selain menerimanya dan mengucapkan tahniah kepada juara,” kata Mikel Arteta kepada BBC Sport