KETUA Pegawai Eksekutif (CEO) Manchester United, Richard Arnold dijangka akan meletak jawatannya pada peringkat pertama penstrukturan semula kelab selepas kedatangan Sir Jim Ratcliffe sebagai pemegang saham minoriti.

Buat masa ini, kakitangan United belum dimaklumkan tentang pemergian Arnold dari kelab itu tetapi ia dijangka berlaku pada Rabu menjelang pengumuman awam.

Pelaburan sebanyak £1.3 bilion (RM7.56 bilion) oleh Ratcliffe untuk 25 peratus saham pegangannya dalam kelab itu hampir dimuktamadkan. Arnold dijangka meninggalkan jawatannya di Old Trafford sebelum akhir tahun dan akan digantikan secara sementara oleh Penasihat Undang-Undang semasa, Patrick Stewart.

Sumber turut memberitahu ESPN bahawa kedudukan Pengarah Bola Sepak, John Murtough juga terancam dengan Ratcliffe berminat untuk membawa Pengarah Sukan INEOS, Sir Dave Brailsford.

Image

Kedudukan John Murtough dalam kem Manchester United belum selamat.

Terdahulu, Murtough dilantik pada Mac 2021 dan terlibat secara besar-besaran dalam keputusan untuk membawa masuk Erik Ten Hag sebagai pengurus United pada 2022. Arnold pula mengambil alih peranan sebagai eksekutif utama United dari Ed Woodward pada Februari 2022. Pemergiannya dari kelab itu perlu diumumkan kepada Bursa Saham New York.

Ratcliffe dijangka menjadi pemegang saham minoriti hampir setahun selepas keluarga pemilik Glazer mengumumkan mereka akan mempertimbangkan “alternatif strategik” termasuk jualan penuh menerima pelaburan minoriti.

Ratcliffe dijangka mempunyai pengaruh ke atas bahagian bola sepak perniagaan setelah pelaburannya disahkan.

Menurut sumber yang memberitahu ESPN, Newcastle United sedang menyediakan perpindahan Januari untuk pemain tengah Manchester City, Kalvin Phillips. Pemain tengah England itu hanya memulakan satu perlawanan untuk City musim ini dan kelab itu bersedia untuk menerima tawaran menjelang Januari.

Image

Newcastle merancang untuk menandatangani Kalvin Phillips, pemain tengah dari Manchester City.

Newcastle ingin memperkuat barisan tengah mereka bagi menggantikan kehilangan Sandro Tonali, yang dijatuhkan hukuman penangguhan 10 bulan kerana melanggar peraturan bertaruh. Juventus dan Bayern Munich adalah antara kelab-kelab lain yang berminat terhadap Phillips.

Phillips, yang menandatangani kontrak £43 juta (RM250.26 juta) dari Leeds United pada 2022, mengalami kesulitan untuk menembusi pasukan Pep Guardiola dan menurut sumber, ingin mendapat perlawanan tetap menjelang Euro di Jerman musim panas depan.

Pemain berusia 27 tahun itu hanya memulakan empat perlawanan musim lalu, dengan kedua-dua perlawanannya dalam Liga Perdana bermula setelah City disahkan sebagai juara.

Perlawanannya musim ini hanya berlaku dalam kekalahan 1-0 kepada Newcastle dalam Piala Carabao pada bulan September dan dia berada di bangku simpanan untuk kekalahan Liga kepada Wolves dan Arsenal walaupun pesaingnya di tengah padang, Rodri, menjalani hukuman penggantungan.

Image

Ketika menyarung jersi Three Lions.

Phillips telah dipanggil ke dalam skuad England terkini untuk perlawanan menentang Malta dan North Macedonia semasa cuti antarabangsa, walaupun kekurangan masa permainan.

Gareth Southgate hanya akan mengumumkan satu lagi skuad untuk perlawanan antarabangsa pada bulan Mac menentang Brazil dan Belgium, sebelum memuktamadkan pasukannya untuk Euro 2024.

Jika dia kekal di City menjelang tahun baru, Phillips dijangka akan menghadapi lebih banyak saingan pada tahun baru dengan Kevin De Bruyne dijangka kembali dari kecederaan hamstring.