LIONEL Messi dan Erling Haaland, ditambah Kylian Mbappe, dikatakan menjadi tiga nama pilihan untuk memenangi Ballon d’Or 2023. Malah, perebutan anugerah itu pada tahun ini dikatakan sangat sengit.

Ini dinyatakan oleh Vincent Garcia, ketua pengarang majalah France Football yang secara sejarahnya menjadi pemula dan penganjur acara Ballon d’Or.

Menjawab soalan mengenai persaingan antara Messi, Haaland dan Mbappe, Garcia menyatakan bahawa, “Tahun ini sengit… sangat, sangat sengit.”

Lionel Messi dispekulasikan secara meluas sebagai pemenang Ballon d’Or 2023, antara lain, selepas kejayaannya membantu Argentina memenangi Piala Dunia 2022.

Sementara itu, Erling Haaland dikatakan bakal menjadi pesaing kuat Messi terutama menerusi aksinya memecah beberapa rekod ketika membantu Manchester City memenangi treble musim lalu.

Sementara itu, Kylian Mbappe menjaringkan hatrik untuk Perancis pada perlawanan akhir Piala Dunia 2022, walaupun dia tidak memenanginya. Mbappe juga memenangi Kasut Emas.

Image

Daripada tiga nama itu, Lionel Messi dan Erling Haaland dianggap sebagai pemenang paling layak untuk Ballon d’Or 2023.

Majlis Ballon d’Or 2023 direncanakan akan diadakan pada petang Isnin, 30 Oktober di Paris, Perancis (waktu tempatan).

Siri acara itu akan bermula pada tengah malam ini, bermula dengan detik permaidani merah yang akan diadakan di Théâtre du Châtelet di Paris, Perancis, lokasi majlis Ballon d’Or 2023.