BARCELONA dibenarkan bertanding dalam Liga Juara-Juara di tengah-tengah siasatan terhadap dakwaan rasuah pengadil. Kesatuan Bola Sepak Eropah (UEFA) akan terus menyiasat kes ini.

Barcelona dipalit atas kes dakwaan rasuah kepada bekas naib presiden Jawatankuasa Pengadil Sepanyol, Jose Maria Enriquez Negreira. El Barca dilaporkan menghantar 7.3 juta Euro kepada sebuah syarikat milik Negreira dalam tempoh 2001-2018.

Tindakan Barcelona itu didakwa sebagai satu bentuk rasuah sehingga pengadil menyebelahi mereka. Kes ini masih berjalan di Pejabat Pendakwa Sepanyol.

UEFA juga sedang menjalankan siasatan jika kes rasuah Barcelona memberi kesan kepada perlawanan di Eropah. Blaugrana diancam dengan denda tidak dapat bersaing dalam Liga Juara-Juara 2023/2024 kerana kes ini.

Bagaimanapun, UEFA kini mengesahkan bahawa Barcelona masih dibenarkan beraksi dalam Liga Juara-Juara 2023/2024. Bagaimanapun, siasatan UEFA terhadap dakwaan rasuah pengadil oleh Barcelona juga akan diteruskan.

UEFA meminta Barcelona bersikap kerjasama dan terbuka semasa siasatan. Sekatan masih boleh diberikan kepada kelab dari Catalonia itu sekiranya hasil siasatan membuktikan mereka bersalah.

“Prosiding mengenai kemasukan FC Barcelona ke dalam pertandingan kelab UEFA 2023/2024 yang digantung boleh diteruskan, secara ex officio, atau atas permintaan Inspektor Etika dan Disiplin (EDI) yang bertanggungjawab dalam kes itu.

“FC Barcelona dibenarkan sementara untuk mengambil bahagian dalam pertandingan kelab UEFA 2023/2024. Keputusan sama ada untuk menyertai pertandingan kelab UEFA akan datang atau tidak telah dibuat,” kata kenyataan UEFA.