BEN White secara tiba-tiba meninggalkan kem latihan pasukan kebangsaan England di Piala Dunia 2022. Perselisihan dengan penolong jurulatih itu dikatakan puncanya.

White salah seorang pemain pertahanan yang dibawa oleh jurulatih Gareth Southgate ke Qatar. Dia bersaing dengan Harry Maguire, John Stones, Eric Dier dan Conor Coady untuk posisi bek tengah.

Bukan sahaja sebagai bek tengah, White juga boleh mengisi posisi bek kanan. White layak dipanggil kerana prestasi cemerlangnya bersama Arsenal, sehingga memacu kelabnya mendahului kedudukan Liga Perdana Inggeris.

Tetapi, tiba-tiba White memutuskan untuk menarik diri daripada pasukan kebangsaan sebelum perlawanan terakhir kumpulan menentang Wales.

Kepulangan White menimbulkan tanda tanya kerana pihak FA dan England tidak menyatakan secara pasti puncanya. Bekas pemain Brighton itu hanya dikatakan pergi atas urusan peribadi.

Beberapa hari sebelum perlawanan England dan Perancis, timbul berita terbaru mengenai kepulangan mengejut White. Dipetik Daily Star, White nampaknya meninggalkan pasukan kerana tidak dapat bergaul dengan rakan-rakannya.

Ini menyukarkan White untuk menyesuaikan diri dengan permainan berpasukan. Masalahnya semakin teruk dan memuncak selepas pertikaian dengan penolong jurulatih Steve Holland dalam sesi latihan.

Insiden itu disaksikan pemain lain selepas White mempersoalkan taktik England ketika seri 0-0 dengan Amerika Syarikat.

Sesi latihan England tanpa White yang kembali ke tanah air.

Holland dianggap tidak tahu banyak tentang kebolehan White sebagai pemain pertahanan. Kemudian, Holland menyerang balas White, yang dianggap kekurangan maklumat tentang kekuatan Amerika Syarikat.

Akibatnya, White memilih untuk pergi daripada memusnahkan keharmonian pasukan. Masih belum diketahui apakah langkah yang akan diambil oleh Southgate dan FA berhubung tindakan Ben White itu.

Apa yang pasti England akan fokus kepada aksi menentang Perancis pada suku akhir Piala Dunia 2022 awal pagi Ahad nanti di Stadium Al Bayt.