PENYERANG Uruguay Luis Suarez menyindir pemain Brazil, Andreas Pereira selepas layak ke separuh akhir Copa America 2024.

Uruguay memastikan mara ke separuh akhir Copa America 2024 setelah menewaskan Brazil menerusi penentuan penalti dengan kemenangan 4-2 (0-0) dalam aksi suku akhir, pada Ahad.

Pemain tonggak Inter Miami itu tidak digunakan sebagai gantian Uruguay dalam perlawanan tersebut.

Bagaimanapun, Suarez tidak bersetuju dengan komen pemain Brazil, Andreas Pereira. Sebelum perlawanan, Andreas Pereira mengaibkan pasukan lawan.

Suarez memeluk rakan sepasukan selepas menumbangkan Brazil pada peringkat suku akhir.

“Pasukan kebangsaan Uruguay sangat bagus, tetapi jika anda melihat kepada nama pemain, kami mempunyai pasukan yang mereka impikan,” kata Suarez, dipetik oleh Mirror.

Suarez membalas kata-kata Andreas Pereira dengan mengatakan Uruguay mempunyai pemain tengah terbaik di dunia dan pemain di peringkat teratas.

“Kami mempunyai pemain tengah terbaik di dunia, pemain peringkat tertinggi. Untuk bercakap tentang Uruguay, anda perlu lebih menghormati dan mengetahui sejarah Uruguay. Sebelum saya menyatakan pemain mana yang mahu memasuki pasukan kebangsaan Brazil,” kata Suarez.

“Saya perlu mengatakan bahawa orang yang membuat komen itu ialah pemain simpanan (Uruguayan) Guirgian De Arrascaeta (yang bermain di Flamengo). Dia adalah pemain terbaik dalam bola sepak Brazil. Jadi bayangkan bagaimana perasaan kami mendengarnya,” tambah Suarez.

Andreas Pereira kemudian memberikan penjelasan selepas perlawanan Brazil menentang Uruguay dalam Copa America 2024. Dia menegaskan bahawa dia tidak bermaksud untuk menunjukkan perasaan pemain Uruguay.

“Saya hanya berkata bahawa saya lebih suka dan saya fikir pemain kita lebih baik, jadi jika mereka mengambil kesempatan daripada itu, mereka boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahu. Walau bagaimanapun, saya tidak pernah menunjukkan sebarang rasa tidak hormat terhadap Uruguay,” kata Andreas Pereira.