CRISTIANO Ronaldo muncul lagi dalam perlawanan Portugal menentang Republik Czech di Euro 2024. CR7 juga secara rasmi menjadi orang pertama yang muncul dalam enam edisi Piala Eropah.

Jurulatih Roberto Martinez memutuskan untuk menggunakan Ronaldo sebagai pemula dalam perlawanan ini dan ia menjadikan Ronaldo secara rasmi bersendirian memegang rekod mengagumkan ini.

Ronaldo pertama kali muncul di Euro 2004 ketika berusia 19 tahun. Ronaldo yang baru menyertai Manchester United pada tahun sebelumnya mampu mencuri perhatian.

Ronaldo bekerjasama dengan bintang senior seperti Luis Figo dan Rui Costa sepanjang kejohanan. Ronaldo menjaringkan dua gol di Euro 2004 dan membawa Portugal ke final. Malangnya, CR7 dan rakan-rakan tewas di tangan Greece.

Cristiano Ronaldo tampil di enam edisi Euro. (foto UEFA UERO 2024).

Selepas penampilan sulungnya di Euro 2004, Ronaldo kemudian berubah menjadi pemain elit dunia pada acara Euro berikutnya. Bermula dari 2008, 2012, 2016 dan 2020, Ronaldo sentiasa menjadi bintang utama Portugal.

Portugal memenangi Kumpulan A di Euro 2008 tetapi kemudian tewas pada suku akhir kepada Jerman dengan jaringan 2-3. Ronaldo hanya menjaringkan satu gol dalam edisi ini.

Pada Euro 2012, Ronaldo sekali lagi terpaksa menelan kekecewaannya. Ronaldo menjaringkan tiga gol dan berdiri sama tinggi dengan lima pemain lain sebagai penjaring terbanyak.

Bagaimanapun, kemaraan Portugal dihentikan pada separuh akhir kerana tewas menerusi sepakan penalti kepada Sepanyol.

Puncak keterujaan Ronaldo bersama Portugal ialah pada Euro 2016 yang diadakan di Perancis. Portugal tidak meyakinkan dalam fasa kumpulan kerana mereka hanya boleh layak melalui tempat ketiga terbaik hasil daripada mencapai tiga keputusan seri.

Bagaimanapun, prestasi Portugal terus meningkat dalam fasa kalah mati. Portugal dapat melayakkan diri ke final dan akhirnya menjadi juara Euro 2016. Ronaldo menjaringkan tiga gol dalam acara ini dan menyamai rekod Michel Platini sebagai penjaring gol tertinggi dalam sejarah Euro.

Pada Euro 2020 yang diadakan pada 2021, Ronaldo tampil garang dan berjaya menjaringkan lima gol dalam fasa kumpulan. Malangnya, perjalanan Portugal berakhir dengan pantas kerana tewas kepada Belgium pada pusingan 16.