TIDAK lama selepas dipecat oleh Chelsea, Mauricio Pochettino serta-merta dimasukkan dalam senarai calon jurulatih baharu Manchester United bagi menggantikan Erik ten Hag sekiranya kelab tewas dalam perlawanan akhir Piala FA 2024.

Pengurusan Chelsea memutuskan untuk melepaskan Pochettino selepas hanya setahun melatih di Stamford Bridge. Jurulatih Argentina itu dianggap gagal walaupun The Blues telah membelanjakan ratusan pound musim ini.

Biarpun dianggap gagal, Pochettino tetap menjadi pilihan jurulatih baharu Manchester United. Dipetik dari Manchester Evening News, jurulatih berusia 52 tahun itu adalah calon yang kuat untuk menggantikan Erik ten Hag di Man United.

Image

“MEN Sport difahamkan bahawa tiada keputusan dibuat berhubung masa depan Ten Hag, dan tumpuan penuh kini tertumpu pada perlawanan akhir Piala FA. Bagaimanapun, Sir Jim Ratcliffe tidak pasti mengenai jurulatih Belanda itu berikutan prestasi pasukan musim ini,” tulis MEN.

Media Britain percaya nasib Ten Hag di MU akan ditentukan berdasarkan keputusan final Piala FA 2024 menentang Manchester City di Stadium Wembley, London pada Sabtu.

Jika Manchester United tewas kepada Manchester City, berkemungkinan besar Ten Hag akan dipecat daripada jawatan jurulatihnya.

Pochettino tidak asing lagi dengan Manchester United. Bekas jurulatih Tottenham Hotspur itu hampir menyertai The Red Devils pada 2022 selepas Ralf Rangnick tidak dikekalkan. Bagaimanapun, pengurusan Manchester United kemudian memilih Erik ten Hag.

Image

Erik ten Hag bakal meninggalkan Manchester United pada musim panas ini.

Apabila Manchester United memilih Erik ten Hag, Pochettino tidak kecewa. Jurulatih dari Argentina itu mengakui ketika itu dia masih belum setanding bersama Red Devils.

“Bola sepak adalah mengenai masa. Apabila masanya tepat dan perkahwinan itu berlaku. Kadang-kadang ia hanya menunggu masa. Saya tidak percaya bahawa kereta api hanya berlalu sekali. Saya fikir kadang-kadang anda perlu mempunyai kesabaran yang diperlukan dan anda mempunyai tahu bagaimana untuk menunggu,” kata Pochettino ketika Manchester United menolaknya.