EKSKLUSIF dari Doha, Qatar

PEMAIN tengah baharu Harimau Selatan, Jalil Elias jelas tidak sabar menyertai rakan sepasukan di Johor sebaik sahaja kempen Piala Asia 2023 Qatar berakhir.

Tonggak kelahiran Argentina itu mengakui menyertai Johor Darul Ta’zim (JDT) kerana kepercayaan diberikan pemilik kelab, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

“Beliau (Tunku Mahkota Johor) adalah nombor satu. Ribuan terima kasih kepada orang yang mempercayai saya terutamanya kepada TMJ, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

“Saya fikir kami akan mempunyai hubungan yang baik dan saya harap kami boleh terus memenangi segala-galanya.

“Pertama sekali, JDT adalah kelab yang sangat teratur yang telah melakukan sesuatu dengan baik.

“Pasti semua orang sudah tahu bahawa dalam tempoh 10 tahun yang lalu beliau memenangi semua gelaran, jadi saya fikir keputusan itu tidak begitu sukar. Dan, saya rasa mereka mempunyai pemilik kelab yang hebat dan hebat.

“Kelab itu memenangi juga 10 gelaran Liga Super berturut-turut dan menjulang Piala Malaysia.

“Saya akan cuba membantu rakan sepasukan di Johor Darul Ta’zim (JDT) apabila tiba giliran saya untuk melakukannya. Saya sangat gembira untuk tiba di rumah mereka.

“Ia juga adalah kegembiraan yang besar untuk saya dan keluarga saya,” katanya eksklusif kepada FLASH SUKAN selepas perlawanan ujian antara Syria dan Malaysia yang berkesudahan seri 2-2 di Doha, Qatar.

Jalil Elias tampil membantu Syria seri 2-2 pada perlawanan ujian di Doha, Qatar pada Isnin.

Ketika ditanya adakah dirinya ingin mencipta rekod baharu untuk diri sendiri dan juga untuk kelab, Elias menjelaskan ada sasaran peribadi yang mahu dibuktikan buat penyokong JDT.

“Ya, sudah tentu, seperti yang saya katakan sebelum ini, itulah sebabnya saya pergi (sertai JDT). Saya mahu kelab terus memenangi perkara penting, semua yang dimainkan, jadi itulah idea dan kami akan berusaha untuk itu,” katanya.

Perancang tengah berusia 27 tahun itu turut teruja dan berterima kasih kepada para peminat Harimau Selatan yang tidak henti-henti mengirim ucapan di media sosial.

“Terima kasih banyak-banyak atas mesej yang anda hantarkan kepada saya. Mereka telah menerima saya dengan baik, saya sangat gembira untuk tiba di kelab.

“Tidak lama lagi kita akan berjumpa antara satu sama lain dan kita akan pergi untuk perkara yang hebat,” ujarnya.

Elias kini sibuk dengan tugasan antarabangsa bersama skuad Syria yang diletakkan dalam Kumpulan B bersama Uzbekistan, Australia dan India.

Elias atau nama sebenarnya Jalil Juan Jose Elias sebelum ini beraksi dengan beberapa kelab dan kelab terakhir yang disertainya adalah San Lorenzo dari 2021-2023.

Kehadiran Elias itu menyaksikan dia kini memegang status sebagai pemain termahal Liga Malaysia (Liga M) dengan nilai tiga juta Euro (RM15.2 juta – RM16 juta).