FOTO : EURO 2024 

KYLIAN Mbappe mengalami kecederaan pada hidungnya pada minit-minit akhir, yang menjejaskan kemenangan Perancis di Euro 2024 ketika Didier Deschamps mula bimbang dengan keadaan superstar itu.

Les Bleus berjaya meraih tiga mata penting ketika menewaskan Austria 1-0 pada perlawanan pertama Kumpulan D Euro 2024 di Arena Dusseldorf, awal pagi Selasa.

Satu-satunya gol yang dijaringkan dalam perlawanan itu ialah gol sendiri daripada Max Wober pada minit ke-38, selepas dia salah menjangka hantaran silang yang dihantar oleh Mbappe.

Kronologi punca hidung Mbappe berdarah.

 

Perancis seterusnya akan menentang Belanda, yang juga mempunyai tiga mata selepas menewaskan Poland 2-1 dalam aksi pembukaan Kumpulan D.

Perlawanan malam tadi bukanlah sesuatu yang mudah buat Mbappe, kerana dia masih mencari gol pertamanya di Euro 2024 selepas beberapa percubaan gagal dan kemudian dia terpaksa meninggalkan padang dalam keadaan terpinga-pinga dan berlumuran darah.

Selepas perlawanan, Deschamps mengakui bahawa pemain itu berkemungkinan besar mengalami patah hidung.

“Hidungnya patah? Saya rasa begitu. Hidungnya tidak baik langsung. Kita lihat.

“Jelas sekali, malam ini adalah malam yang mengecewakan. Ia hanya (mengenai) hidung, tetapi ia benar-benar mengganggu kami,” kata Deschamps.

Detik terbaik Mbappe terlepas menjaring gol untuk Perancis.

Perancis kini berdepan situasi tidak menentu untuk mengetahui sama ada Mbappe akan terpaksa terlepas baki perlawanan di Euro 2024.

Walaupun dia mungkin disahkan mengalami patah hidung secara rasmi, pemain Real Madrid itu masih boleh bermain dengan topeng jika dia bertekad untuk tidak mengalami kecederaan lain.

Jika Mbappe tidak hadir latihan dalam masa terdekat, Deschamps mempunyai beberapa pilihan untuk menggantikannya.

Nama-nama seperti Randal Kolo Muani dan Olivier Giroud, yang kedua-duanya muncul sebagai pemain gantian menentang Austria, boleh menjadi pilihan untuk menggantikan Mbappe.

Kemudian, Antoine Griezmann juga boleh dimainkan sebagai penyerang untuk mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh superstar itu. Mereka juga masih ada pemain sayap pantas Bradley Barcola dan Kingsley Coman.