Foto kredit: CameraSport

HANYA tiga bulan selepas penampilan sulungnya dalam pasukan utama, Liverpool dalam persediaan membuat tawaran musim panas untuk pemain tengah Leeds United, Archie Gray yang mungkin akan menelan kos lebih daripada £40million (RM229.43M).

Pemain berusia 17 tahun itu telah muncul sebagai salah satu bintang Kejohanan musim ini, bermain dalam semua kecuali satu perlawanan Leeds sejak membuat penampilan sulung profesionalnya pada hari pembukaan musim.

Gray telah dibandingkan dengan Trent Alexander-Arnold dari Liverpool kerana kecergasan dan kebolehannya bermain di bahagian tengah padang dan sebagai bek kanan.

Remaja tersebut disenaraikan sebagai pemain simpanan Leeds untuk perlawanan Liga Perdana menentang Arsenal ketika baru berusia 16 tahun dua tahun lalu, dan menjadi pemain simpanan tetap di bawah Marcelo Bielsa dan Javi Gracia, namun Gray tidak diberi peluang untuk penampilan sulungnya sehingga Daniel Farke mengambil alih sebagai pengurus pada musim ini.

Leeds mungkin enggan menjual pemain yang menyertai Akademi mereka pada usia sembilan tahun dan merupakan anak saudara kepada ikon kelab Eddie Gray, namun dengan kelab Liga Perdana lain termasuk Crystal Palace dan Everton juga berminat, mereka mungkin tidak mempunyai pilihan lain.

Leeds menilai Gray dengan anggaran antara £40M (RM229.43M) dan £50M (RM286.78M), dan dengan kontrak semasanya yang bakal tamat pada 2025, kelab tersebut mungkin terpaksa menjualnya pada musim panas depan.

Bapa kepada Gray, Andy, juga bermain untuk Leeds sebelum berpindah ke Nottingham Forest dan menikmati kejayaan dalam kerjayanya di English Football League (EFL) yang turut menyaksikan dia memenangi dua cap antarabangsa untuk Scotland.

Adik lelakinya yang berusia 14 tahun, Harry turut dinilai tinggi oleh Leeds dan telah membuktikan dirinya sebagai pemain tetap dalam pasukan bawah 18 tahun kelab tersebut.