DANA yang diberikan oleh kerajaan kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) biasanya memiliki tujuan untuk menyokong pembangunan sukan dan meningkatkan prestasi bola sepak negara.

Penggunaan dana ini mungkin juga dikaitkan dengan pelaksanaan program pembangunan, pembinaan infrastruktur, dan pengurusan kos operasi yang efisien.

Dana yang disalurkan oleh kerajaan kepada FAM dapat digunakan untuk beberapa tujuan strategik. Ini termasuk pembangunan akademi bola sepak, peningkatan fasilitas latihan, penyelenggaraan pertandingan, dan pembinaan pasukan kebangsaan.

Penggunaan dana juga harus mematuhi garis panduan dan objektif yang ditetapkan oleh kerajaan untuk memastikan penggunaan sumber tersebut memberikan impak positif terhadap pembangunan sukan bola sepak di negara ini.

Semalam, kerajaan bersetuju meluluskan peruntukan khas sebanyak RM5 juta kepada FAM.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, dana tersebut akan disalurkan dengan kadar segera bagi mengurus pasukan bola sepak negara sekali gus meningkatkan keupayaan mereka.

Walau bagaimanapun, sebenarnya jumlah dana diterima ini adalah amat kecil jika dibanding dengan pasukan lain bertanding khususnya dalam Kumpulan E, Piala Asia 2023 di Qatar.

Kekurangan dana yang dialami oleh FAM mungkin mencipta cabaran dalam pelaksanaan program pembangunan dan operasi mereka.

Dalam situasi ini, FAM mungkin perlu mencari sumber pendanaan tambahan melalui perkongsian dengan sektor swasta, peningkatan pemasukan melalui penjualan tiket atau merchandise, atau bekerjasama dengan badan lain untuk memenuhi keperluan kewangan mereka.

Menteri Belia dan Sukan, Hannah Yeoh ketika diminta mengulas bantuan geran RM5 juta membuat perbandingan untuk Kumpulan E sahaja membabitkan Korea, Jordan, Bahrain dan Malaysia.

Hannah berkata, berbanding Malaysia, Korea Selatan membelanjakan sebanyak RM94 juta, Jordan (RM23.5 juta) dan Bahrain (RM28.2 juta) bagi menghadapi kejohanan itu.

“Sebenarnya FAM perlukan banyak lagi dana dan kalau kita nak Harimau Malaya terus berkembang di peringkat antarabangsa serta mempunyai peluang untuk menang pada Piala Asia seterusnya, kita kena pastikan mereka mempunyai sumber untuk berlatih dan mempunyai pendedahan seperti pesat pasukan pasukan yang lain.

“Saya berharap semua faham bahawa dana ini walaupun tak banyak sangat tetapi memang sangat penting kerana pasukan Harimau Malaya telah buktikan dalam dua tahun yang lepas bahawa jurulatih mereka telah membuat peningkatan yang cukup baik.

“Dan kalau mereka betul-betul bermain dengan baik, mereka boleh bersaing dengan pasukan seperti Korea,” katanya.

Harimau Malaya menamatkan kempen Piala Asia 2023 dengan mencipta sensasi mengikat gergasi bola sepak Asia Korea Selatan, 3-3, pada perlawanan terakhir Kumpulan E di Stadium Al Janoub, Doha, pada  Khamis.

Bagaimanapun, hasrat Malaysia untuk mencipta sejarah layak ke pusingan 16 terbaik tidak kesampaian selepas tewas dalam dua aksi pertama Kumpulan E iaitu 0-4 di tangan Jordan dan 0-1 kepada Bahrain, sekali gus menduduki tempat terakhir dengan mengumpul satu mata.