JACK Grealish dan Harry Maguire adalah antara nama terbesar yang ‘dicaras’ daripada skuad England ketika pengurus Gareth Southgate menamakan 26 pemain terakhirnya untuk Kejohanan Eropah semalam.

Pemain Manchester City, Grealish telah membayar harga untuk musim yang hambar, yang menyaksikan dia hanya menjaringkan tiga gol dan gagal mengekalkan tempat permulaan tetap untuk juara Liga Perdana Inggeris itu. Pemain Tottenham, James Maddison turut digugurkan dari senarai.

“Hakikatnya, kami mempunyai beberapa pemain yang telah bermain dengan sangat baik sepanjang musim dalam liga dan kami hanya merasakan pemain lain mempunyai musim yang lebih kuat,” kata Southgate.

Sementara itu, pertahanan Man United, Maguire, gagal membuktikan kecergasannya selepas mengalami kecederaan betis dalam latihan bulan lalu.

“Saya kecewa kerana tidak dipilih untuk bermain untuk England di Euro pada musim panas ini,” kata Maguire dalam catatan di X. “Walaupun saya telah berusaha keras, saya tidak dapat mengatasi kecederaan pada betis saya. Mungkin saya terlalu memaksa diri saya untuk mencuba dan berjaya. Secara ringkasnya, saya benar-benar kecewa.”

Sementara harapan Maguire untuk bermain di kejohanan antarabangsa ketiga utama telah berakhir, rakan sepasukannya di United, Luke Shaw telah dipilih oleh Southgate walaupun diketepikan kerana kecederaan otot sejak Februari.

“Keputusan mengenai Harry adalah sepenuhnya mengenai keadaan fizikalnya,” kata Southgate. “Tiada sebab lain – dia jelas antara bek tengah kami yang paling kuat.”

Southgate berkata Shaw adalah “perjudian” yang patut diambil.

Adam Wharton merupakan pemain terbaharu yang akan bermain bersama England. (Sumber Gambar: Getty Images)

Cole Palmer dari Chelsea masuk dalam skuad England selepas menjaringkan 27 gol pada musim sulungnya sejak berpindah dari City tahun lepas.

Kobbie Mainoo menyertai skuad itu selepas kempen cemerlang untuk United, yang berakhir dengan gol penentunya dalam kemenangan akhir Piala FA pasukannya ke atas City.

Crystal Palace, yang telah diancam penyingkiran sebelum peningkatan prestasi pada penghujung musim, mempunyai lebih ramai pemain dalam skuad berbanding pasukan lain.

Pemain tengah berusia 20 tahun Adam Wharton dimasukkan hanya lima bulan selepas menyertai Palace dari Blackburn yang berada di divisyen dua. Penyerang Palace Eberechi Eze, pemain pertahanan Marc Guehi dan penjaga gol Dean Henderson juga terlibat keputusan itu.

Penyerang Brentford, Ivan Toney turut tersenarai selepas menjalani hukuman larangan lapan bulan pada awal musim kerana melanggar peraturan perjudian.