TIGA kelab yang mewakili Malaysia ke pertandingan anjuran Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) 2023/24 sudah mengetahui balang yang bakal diisi bagi menentukan tempat dalam peringkat kumpulan.

Johor Darul Ta’zim (JDT) bakal bersaing buat kali kelima berturut-turut dalam Liga Juara-Juara AFC (ACL) dan diletakkan dalam balang 3 bersama-sama Hanoi FC, Kaya Iloilo dari Filipina, Melbourne City FC dan wakil Singapura, Lion City Sailors.

Harimau Selatan dijangka akan diletakkan dalam satu kumpulan bersama-sama kelab dari Korea Selatan, Jepun, China atau Thailand dan berkemungkinan kelab dari Hong Kong, Vietnam atau Indonesia sekiranya mereka berjaya memenangi perlawanan play off.

Skuad kendalian Esteban Solari itu sudah pasti mahu cuba mengulangi pencapaian terbaik mereka musim lalu apabila berjaya layak ke peringkat 16 terbaik mengenepikan juara Korea Selatan dan Jepun di peringkat kumpulan yang diadakan secara berpusat di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri.

Sementara itu dua wakil Malaysia di Kejohanan Piala AFC 2023/24, Terengganu FC dan Sabah FC juga sudah mengetahui balang masing-masing dengan Skuad Penyu di balang 1 manakala Skuad Badak pula mengisi balang 3.

Turut bersama-sama skuad kendalian Tomislav Steinbruckner dalam balang 1 ini adalah kelab Haiphong atau HAGL dari Vietnam dan Dynamic Herb Cebu dari Filipina dan mereka berpeluang bertemu kelab dari Australia, Singapura, Indonesia dan Myanmar.

Sabah FC yang membuat penampilan pertama di kejohanan kelab Asia pula diletakkan dalam balang 3 bersama-sama Shan United dari Myanmar dan Stallion Laguna dari Filipina juga berpeluang mendapat lawan yang sama seperti Terengganu FC.

Terengganu dan Sabah kini mempunyai peluang untuk mengulangi pencapaian Kuala Lumpur City FC musim lalu yang bergelar juara zon Asean sebelum tewas kepada kelab Oman, Al-Seeb pada aksi final di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Majlis undian akan diadakan di AFC House, Bukit Jalil pada 24 Ogos 2023 dan perlawanan pertama peringkat kumpulan untuk Liga Juara-Juara AFC akan bermula pada 18 hingga 20 September 2023 manakala aksi pembukaan Piala AFC pula akan berlangsung pada 20 dan 21 September 2023.