ACARA bola sepak paling berprestij peringkat benua iaitu Piala Asia bakal diadakan di Qatar tidak lama lagi. Pada temasya ini, sudah tentu ramai pelancong berkunjung ke Qatar, untuk menyaksikan pasukan kebangsaan kegemaran mereka bertanding dan juga bercuti.

Selain dapat menikmati euforia Piala Asia 2023, Qatar sendiri mempunyai pelbagai seni bina dan tempat yang cantik. Selain itu, Qatar juga kaya dengan budaya dan tradisi yang unik dan menarik.

Walau bagaimanapun, bagi anda yang melawat Qatar, terdapat beberapa perkara yang tidak boleh dilanggar, kerana ia boleh menyebabkan beberapa masalah.

FLASH SUKAN sendiri mengalami pengalaman ditegur dan ‘disoal siat’ pengawal keselamatan bertugas gara-gara merakam potret di sekitar Katara.

Memang sedikit cemas semasa kejadian berlalu, kami didekati pengawal keselamatan yang agak serius namun ada sesekali melemparkan senyuman.

Kami diminta tunggu sebentar di satu sudut kerana lelaki bertubuh sasa, berkaca mata itu mahu mendapatkan pengesahan komunikasi daripada ketua pegawai kawasan Katara

Mujur selepas diterangkan niat dan tujuan sebenar kami ke Katara serta mempamerkan pas akreditasi media dikeluarkan Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC), kami ‘dilepaskan’ dengan baik dan memberikan kerjasama sewajarnya selepas menunggu sesi soal siasat hampir 15 minit.

Seperti yang dilaporkan di halaman Fasttrackvisa, berikut adalah senarai perkara yang tidak boleh dilanggar semasa melawat Qatar:

1. Mengambil gambar penduduk setempat tanpa kebenaran

Apabila berkunjung ke luar negara, sudah tentu ramai yang merakamkan momen menggunakan kamera telefon bimbit atau kamera profesional. Ini adalah tanda bahawa mereka telah melawat tempat itu.

Walau bagaimanapun, apabila di Qatar, anda harus mempertimbangkan untuk mengambil gambar penduduk tempatan, melainkan anda mempunyai kebenaran daripada mereka. Kerana, negara Qatar mempunyai peraturan ketat yang melarangnya, dan pelanggar boleh ditahan oleh pihak berkuasa tempatan.

2. Membawa barang haram

Sebilangan negara termasuk Qatar melarang import bahan yang dianggap haram kerana majoriti penduduk Qatar beragama Islam.

Terdapat barangan tertentu yang tidak boleh dibeli atau dibawa masuk ke Qatar pada sebarang kos. Barangan yang dilarang diimport di Qatar termasuk produk khinzir, minuman keras dan dadah serta video yang mengandungi kandungan yang menyinggung perasaan.

3. Mengambil minuman beralkohol di mana-mana tempat

Qatar tidak mempunyai undang-undang yang melarang meminum alkohol. Tetapi, minum terlalu banyak alkohol boleh membawa kesan buruk kepada anda.

Jika pelancong didapati mabuk atau tingkah laku mereka di luar kawalan, mereka boleh ditangkap oleh pihak berkuasa tempatan. Walau bagaimanapun, anda dibenarkan minum arak di tempat-tempat tertentu di sekitar bandar Doha, seperti di bar.

4. Berpakaian seksi di tempat awam

Peraturan am bagi semua negara Islam termasuk Qatar iaitu cara berpakaian pelancong adalah sangat penting. Kedua-dua lelaki dan wanita mesti mematuhi garis panduan pakaian tertentu.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna bahawa pelancong perlu berpakaian dalam pakaian tradisional Qatar. Di mana lelaki mesti memakai baju penuh dan seluar berlengan panjang, dan wanita mesti memakai pakaian yang menutupi bahu dan lutut.

5. Elakkan berenang tanpa alas kaki

Paling best bila bercuti di Qatar, elakkan berenang di pantai tanpa alas kaki. Kerana, terdapat banyak ikan batu yang menyamar di sepanjang pantai.

Jika seseorang memijak ikan, ikan tersebut akan menggunakan mekanisme pertahanan yang berbisa dan sangat menyakitkan. Malah ia boleh membuatkan seseorang terpaksa dikejarkan ke hospital untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Pengunjung juga berisiko daripada obor-obor, terutamanya pada musim panas.