PENGANUGERAHAN gelaran Ballon d’Or 2022 untuk semua kategori telah selesai dengan jayanya. Berikut adalah senarai lengkap pemenang!

Ballon d’Or Gala diadakan di Theatre du Chatelet, Paris, awal pagi Selasa. Terdapat tujuh kategori untuk dimenangi dalam anugerah ini.

Satu anugerah baharu telah diadakan pada Ballon d’Or 2022 iaitu Anugerah Socrates. Anugerah ini diberikan kepada pemain bola sepak yang aktif dalam bidang sosial dan kemanusiaan.

Sadio Mane yang dinobatkan sebagai pemenang edisi pertama Anugerah Socrates. Bintang Senegal itu dikenali sebagai pemurah dan aktif dalam aktiviti kemanusiaan.

Bagi kategori Pemain Muda Terbaik, pemenang Piala Kopa dimenangi bintang Barcelona, ​​Gavi. Dia menyamai pencapaian rakan sepasukannya, Pedri, yang memenangi anugerah sama musim lalu.

Seterusnya ialah Anugerah Gerd Mueller untuk Penyerang Terbaik. Gelaran ini diberikan kepada penyerang Poland, Robert Lewandowski.

Anugerah Trofi Yashin bagi kategori Penjaga Gol Terbaik dimenangi oleh Thibaut Courtois. Penjaga gol Real Madrid itu beraksi cemerlang musim lalu dengan memenangi gelaran LaLiga dan Liga Juara-Juara.

Anugerah Pemain Bola Sepak Wanita Terbaik atau Ballon d’Or Wanita adalah milik Alexia Putellas. Bintang wanita Barcelona itu memenangi trofi Bola Emas buat kali kedua berturut-turut.

Manchester City telah dinobatkan sebagai Kelab Terbaik Dunia tahun ini. Penyandang juara Liga Perdana Inggeris itu menewaskan dua finalis Liga Juara-Juara 2021/2022, Liverpool dan Real Madrid.

Trofi Ballon d’Or atau Pemain Terbaik Dunia tahun ini adalah milik Karim Benzema. Peledak Real Madrid itu adalah penjaring terbanyak dalam La Liga dan Liga Juara-Juara musim lalu, dan membawa El Real menggandakan Liga Sepanyol dan Liga Juara-Juara.

Memenangi Ballon d’Or pada usia 34 tahun, Benzema juga menjadi pemenang anugerah itu pada usia tertua sejak Sir Stanley Matthews. Matthews memenangi edisi pertama Ballon d’Or pada tahun 1956, memenanginya pada usia 41 tahun ketika bermain untuk Blackpool.

Bagi Benzema, gelaran Ballon d’Or ini membuktikan cita-citanya tidak kalah dengan usia. Musim lalu dia menekankan bahawa prestasinya hanya bertambah buruk dengan usia, menjaringkan 44 gol dan 15 assist dalam 46 penampilan di semua pertandingan.

“Umur tidak kira bila hendak memenangi trofi ini. Ada pemain yang telah menunjukkan bahawa mereka masih boleh bersaing melepasi usia 30 tahun, tetapi anda perlu mempunyai banyak cita-cita, keinginan dan bekerja keras,” katanya kepada laman web Real Madrid.

Sementara itu, Benzeman juga menyifatkan anugerah itu sebagai satu penghormatan.

“Ia adalah impian zaman kanak-kanak. Saya membesar dengan itu dalam kepala saya. Kemudian saya mempunyai motivasi. Saya mempunyai dua teladan dalam hidup: Zizou dan Ronaldo (Nazario).

“Saya tidak pernah berputus asa dan saya menyimpan impian itu dalam fikiran saya. Ada satu tempoh ketika saya tidak berada dalam pasukan kebangsaan, tetapi saya tetap semangat dan bekerja. Ia sangat sukar dan membuatkan saya kuat dari segi mental,” kata Benzema, dipetik oleh Marca.

Senarai Pemenang Gala Ballon d’Or 2022

– Piala Kopa: Gavi
– Anugerah Gerd Mueller: Robert Lewandowski
– Anugerah Socrates: Sadio Mane
– Ballon d’Or Wanita: Alexia Putellas
– Trofi Yashin: Thibaut Courtois
– Kelab Terbaik: Manchester City
– Ballon d’Or: Karim Benzema.