BINTANG Chelsea, Reece James dilaporkan mungkin akan diketepikan sehingga Mac selepas mengalami kecederaan hamstring dalam perlawanan menentang Everton.

Ini merupakan kemunduran terbaru bagi bintang England itu yang hanya terhad kepada lapan penampilan Liga Perdana musim ini.

Pemain berusia 24 tahun itu mengalami kecederaan hamstringnya dalam perlawanan pembukaan Chelsea musim ini menentang Liverpool pada Ogos.

James telah terlepas tujuh perlawanan Liga Perdana sebelum kembali beraksi pada akhir Oktober, dan kembali ke barisan utama beberapa minggu kemudian.

Reece James suffered a hamstring injury against Everton

Namun, hasil pemeriksaan menunjukkan bahawa bek kanan ini akan mengalami jangkaan tempoh kecederaan yang lebih lama kali ini.

Ini merupakan satu pukulan besar buat Chelsea yang akan kehilangan pemain dan juga kapten mereka selama hingga empat bulan, menurut Fabrizio Romano.

Chelsea telah mengeluarkan kenyataan mengenai keadaan James dengan berkata: “Kapten Reece James telah menjalani penilaian perubatan selepas kekalahan 2-0 pada Ahad lalu di Everton.”

“Pemain pertahanan itu ditarik keluar pada separuh masa pertama di Goodison Park, dan hasil imbasan telah mengesahkan kecederaan hamstring. Reece kini akan memulakan program pemulihannya di Cobham.”

Kecederaan telah mengehadkan James kepada hanya 16 penampilan dalam Liga Perdana musim lalu dan dia kini telah terlepas 35 perlawanan sejak permulaan kempen 2021/21 disebabkan masalah hamstring.

James juga terlepas 28 perlawanan lain disebabkan masalah otot, penyakit, dan dua kecederaan lutut, dengan yang terakhir telah menghalangnya daripada beraksi dalam 18 perlawanan musim lalu.

Pengurus kelab, Mauricio Pochettino mungkin akan memanggil Malo Gusto yang tiba pada musim panas untuk menggantikan tempat James, tetapi sesetengah penyokong The Blues mahu bek kanan berpengalaman ditandatangani pada bulan Januari.

Seorang penyokong memberi respon terhadap berita itu dengan mengatakan: “Saya suka James tetapi kita perlu menandatangani bek kanan yang berpengalaman, kita tidak mampu untuk kejadian ini berlaku setiap tiga bulan.”

Seorang lagi menambah: “Jual sahaja dia atau dia patut menjalani pembedahan pada hamstring itu. Ini juga menjadi nasib (Christian) Pulisic sehingga dia menjalani pembedahan. Dapatkan bek kanan yang lain dan teruskan.”