JURGEN Klopp mendakwa Liverpool “hilang perancangan” dalam kekalahan mengejut suku akhir Liga Europa kepada Atalanta tetapi mempertahankan keputusannya untuk merehatkan pemain utama di tengah-tengah perebutan kejuaraan Liga Perdana Inggeris.

Liverpool disingkirkan oleh pelawat hebat Gian Piero Gasperini sekaligus menjadikan kekalahan pertama di Anfield sejak Real Madrid menang 5-2 dalam Liga Juara-Juara 14 bulan lalu.

Bekas penyerang West Ham Gianluca Scamacca menjaringkan dua gol untuk memberikan Atalanta pendahuluan yang sewajarnya dan selesa untuk menghadapi perlawanan kedua Khamis depan di Bergamo.

Scamacca menjaringkan dua gol untuk Atalanta untuk membenamkan Liverpool di Anfield. (Sumber Gambar: Getty Images)

Klopp mengakui pasukan Itali menunjukkan disiplin taktikal yang tidak dimiliki pasukannya pada malam yang jarang berlaku di Anfield.

“Kami bermain permainan yang teruk. Kami berhak kalah dan kami mesti merasakannya sekarang. Kami perlu membina semula untuk perlawanan bertemu Crystal Palace. Begitulah keadaannya. Tahniah kepada Atalanta, mereka bermain dengan sangat baik,” kata Klopp selepas perlawanan.

Pemain Atalanta menyambut kejayaan mereka bersama penyokong mereka yang hadir. (Sumber Gambar: Getty Images)

Klopp merehatkan Mohamed Salah, Luis Díaz, Dominik Szoboszlai dan Andy Robertson daripada kesebelasan utamanya – kesemuanya akhirnya diperkenalkan – dan menegaskan dia tidak akan mengubah pemilihan itu dengan melihat kebelakangan dengan Liverpool bersaing untuk kejuaraan Liga Perdana Inggeris.

Liverpool memerlukan satu lagi kebangkitan Eropah yang terkenal minggu depan untuk mengekalkan harapan Klopp menamatkan zamannya bersama The Reds dengan perlawanan akhir Liga Europa di Dublin bulan depan.

Tetapi dia memberi amaran: “Sekarang bukan masa untuk bercakap besar dan memberitahu mereka (Atalanta) apa yang akan kami lakukan di sana.

“Ini adalah titik rendah untuk kami dari segi prestasi malam ini, saya akan katakan, untuk masa yang lama. Ia sepatutnya boleh bermain dengan lebih baik selepas ini [dalam perlawanan kedua],” tambahnya lagi.