PEMAIN pertahanan Barcelona, Jules Kounde marah dengan tindakan polis yang menembak seorang remaja berusia 17 tahun hingga maut di Nanterre, pinggiran Paris, Perancis, pada Selasa.

Lelaki bernama Nael ditembak mati oleh dua anggota polis selepas remaja itu melakukan kesalahan jalan raya dan berjaya melarikan diri.

Kejadian itu menjengkelkan Kounde. Pemain pertahanan untuk pasukan kebangsaan Perancis berkata, polis Perancis membuat satu lagi kesilapan.

“Seorang remaja berusia 17 tahun ditembak mati dari jarak dekat oleh pegawai polis kerana enggan mematuhi siasatan. Ini adalah realiti situasi dan ia adalah dramatik.

“Saluran berita terus membuat masalah besar. Seolah-olah terputus dari realiti, ‘wartawan’ bertanya ‘soalan’ dengan tujuan untuk memutarbelitkan fakta, menjenayahkan mangsa dan cuba mencari keadaan yang meringankan (untuk polis), di mana ia tidak wujud,” tulis Kounde di Twitter.

Pihak Polis Perancis (IGPN) telah membuka penyiasatan terhadap kemungkinan pembunuhan oleh seseorang yang mempunyai jawatan pihak berkuasa awam. Siasatan berasingan sedang dijalankan oleh polis wilayah mengenai peraturan pemanduan dan dakwaan cubaan membunuh seseorang oleh polis.

Menteri Dalam Negeri, Gerald Darmanin memberitahu parlimen bahawa kedua-dua pegawai polis itu sedang disoal siasat dan mengakui bahawa gambar yang disiarkan di media sosial sangat mengejutkan.

Beliau menggesa orang ramai untuk menghormati kesedihan keluarga dan beranggapan polis tidak bersalah dalam hal itu.