TENTERA Iran mengancam pasukan kebangsaan negara itu selepas para pemain enggan menyanyikan lagu kebangsaan ketika perlawanan pembukaan Piala Dunia Qatar 2022 minggu lalu.

Satu sumber berkata, ancaman itu dibuat apabila pemain pasukan kebangsaan Team Melli dipanggil menghadiri mesyuarat khas dengan sayap elit tentera, Pengawal Revolusi Iran (IRGC).

Dalam pertemuan itu, para pemain diberi kata dua bahawa keluarga mereka akan dipenjara atau disiksa jika pasukan negara tidak “bertingkah laku” menjelang pertandingan melawan Amerika Syarikat awal pagi Rabu nanti.

Ancaman ini berlaku jika pemain pasukan kebangsaan enggan menyanyikan lagu kebangsaan, atau mengambil bahagian dalam protes politik terhadap rejim Tehran dengan cara lain.

Jurulatih Portugal untuk pasukan kebangsaan Iran, Carlos Queiroz, juga telah bertemu secara berasingan dengan IRGC berikutan ancaman terhadap pemain Iran dan keluarga mereka.

Kandungan ceramah Queiroz dengan IRGC semasa pertemuan itu tidak diketahui. Queiroz hanya berkata pemain boleh membuat protes di Piala Dunia, tetapi ia terhad kepada peraturan FIFA.

Pemain pasukan negara sendiri enggan menyanyikan lagu kebangsaan pada perlawanan susulan selepas pembukaan minggu lalu. Tetapi pada Jumaat lalu, mereka akhirnya menyanyikan lagu kebangsaan menentang Wales.

Iran memang terus memantau pergerakan pasukan kebangsaan semasa Piala Dunia. IRGC malah dikatakan menghantar anggota untuk menyusup masuk ke dalam penyokong untuk mengawasi pemain dengan teliti.

“Dalam perlawanan terakhir menentang Wales, rejim menghantar ratusan ‘orang’ untuk memberi sokongan palsu dan bantuan di kalangan peminat.

“Untuk perlawanan seterusnya menentang AS, rejim merancang untuk meningkatkan bilangan pelakon sedemikian dengan ketara kepada ribuan,” kata sumber itu, seperti dipetik CNN.

Perlawanan Iran di Piala Dunia kali ini memang dibayangi kemelut politik Tehran. Sejak beberapa bulan lalu, Iran digemparkan dengan protes yang dikatakan paling besar sejak rejim itu berkuasa.

Protes itu dicetuskan oleh kematian Mahsa Amini, seorang wanita berusia 22 tahun yang meninggal dunia selepas ditahan oleh polis Iran, didakwa kerana tidak mengikut kod pakaian.

Pasukan keselamatan Iran menafikan sebarang keganasan terhadap Amin. Penduduk tidak percaya dan terus mengadakan tunjuk perasaan secara besar-besaran yang sering berakhir dengan kekecohan akibat pertempuran dengan pihak berkuasa.

Ketua Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Hak Asasi Manusia, Volker Turk, berkata Iran berada dalam “krisis hak asasi manusia penuh” apabila pihak berkuasa mengekang penentang anti-rejim.

Pasukan bola sepak Iran menyanyikan lagu kebangsaan mereka menentang Wales tetapi tetap berdiam diri.

Banyak pihak antarabangsa menyokong demonstrasi ini. Pada hari Ahad, Persekutuan Bola Sepak AS menukar bendera Iran di media sosial mereka sebagai menyokong penunjuk perasaan di Iran.

Persekutuan telah lama mempamerkan bendera kebangsaan Iran di akaun Twitter, Instagram dan Facebook rasminya tanpa lambang Republik Islam.

Carta kedudukan Piala Dunia Kumpulan B yang disiarkan pada hari Sabtu juga menunjukkan bendera Iran berwarna hijau, putih dan merah sahaja. Bagaimanapun, siaran itu kini telah dipadamkan.