MCLAREN akan menggunakan livery warna kuning, hijau dan biru yang diilhamkan daripada Ayrton Senna untuk Grand Prix Monaco hujung minggu ini.

Livery itu mengambil inspirasi daripada topi keledar ikonik Senna dan direka untuk meraikan “warisan perlumbaan luar biasa” pemandu Brazil itu.

Juara dunia tiga kali Senna ialah pemandu McLaren yang paling berjaya, berlumba untuk pasukan British antara 1988 dan 1993 – pada masa itu, beliau memperoleh 35 daripada 41 kemenangan Grand Prixnya, ditambah tiga gelaran pemandu dan empat kejuaraan constructors.

Aryton Senna merupakan pemandu paling berjaya di Grand Prix Monaco, dengan memenangi 6 perlumbaan di situ. (Sumber Gambar: F1)

McLaren memilih Monaco kerana trek Monte Carlo telah menjadi sinonim dengan Senna, pelumba Brazil – yang meninggal dunia 30 tahun lalu – memenangi enam kali di Principality, termasuk lima kali berturut-turut dari 1989. Perlumbaan di Monaco ini datang seminggu selepas hujung minggu di Imola yang melihat Senna, dan pemandu Austria Roland Ratzenberger, diraikan oleh komuniti F1 tiga dekad selepas kemalangan maut mereka di trek.

Di Monaco, pasukan McLaren juga akan memakai kit pasukan yang diilhamkan oleh Senna untuk hujung minggu, dengan pemandu perlumbaan Lando Norris dan Oscar Piastri memakai overall yang ditempah khas.

“Pasukan ini berbangga untuk mengiktiraf dan meraikan kehidupan luar biasa dan warisan perlumbaan Ayrton Senna melalui liveri McLaren ini,” kata Ketua Pegawai Eksekutif McLaren, Zak Brown.

“Senna kekal dihormati dan dihormati sebagai ikon terhebat Formula 1, dan pemandu McLaren yang paling dihormati.

“Impaknya kepada McLaren sangat besar, bukan sahaja melalui rekod perlumbaannya tetapi juga kehadiran dalam pasukan, dan kini warisannya, jadi adalah satu penghormatan untuk berlumba untuknya di litar paling berjaya dalam warna hijau, kuning dan birunya.

“Dengan ia menjadi ulang tahun ke-30 pemergiannya, pasukan memilih untuk mengiktiraf dan meraikan hidupnya di salah satu tempat kegemarannya dan paling berjaya untuk berlumba, Monaco. Kami tidak sabar untuk berlumba dalam livery yang bertenaga dan cantik ini pada hujung minggu ini.”