PENGURUS Mikel Arteta mahu mengekalkan Aaron Ramsdale di Arsenal namun enggan menjamin penjaga gol England itu tidak akan dijual kepada Newcastle pada Januari depan.

Ramsdale telah kehilangan tempat utamanya di Gunners sejak musim panas menandatangani David Raya dari Brentford dan Gareth Southgate memberi amaran bahawa dia perlu bermain bola sepak biasa untuk memastikan tempatnya dalam skuad Euro 2024.

Pasukan Newcastle kini sedang mencari penjaga gol baru selepas penjaga gol England, Nick Pope dijangka terlepas dari aksi selama lima bulan akibat kecederaan bahu.

Tetapi sebelum mencari kemenangan keenam berturut-turut dalam semua pertandingan di Luton, Arteta berkata: “Saya mahu Aaron bersama kami. Saya sangat gembira mempunyai dua penjaga gol yang sangat baik dan Aaron kekal bersama kami.”

Mikel Arteta 

“Saya telah berbincang dengannya. Dia sedia untuk bermain. Seperti mana-mana pemain lain, dia mahu bermain untuk Arsenal. Itulah yang dia mahu lakukan. Selebihnya adalah hasilnya. Bagi England ia tidak seperti dia telah memulakan banyak perlawanan, jadi semoga kami dapat membantunya menjadi lebih baik di sini supaya dia dapat bermain untuk England.”

Arteta telah menghabiskan £600 juta (RM3.54B) dalam pasaran perpindahan dan mahu membeli pada Januari tetapi sekatan ‘permainan adil kewangan’ menyebabkan mereka terpaksa menandatangani Raya secara pinjaman musim ini.

Menjual Ramsdale dengan nilai £30 juta (RM176.82 juta) akan membolehkan kelab itu mengeluarkan wang bagi mendapatkan penyerang baru atau pemain tengah.

“Kami mahu menjadi lebih baik, jadi kami mahu menambah apa yang telah kami miliki. Itulah niat kami. Kami sudah mempunyai rancangan untuk memastikan kami boleh menjadi proaktif jika perlu, itulah tugas kami,” kata Arteta.

Image

Ditanya sama ada dia boleh menjamin Ramsdale tidak akan dijual kepada Newcastle pada bulan Januari, dia berkata: “Saya tidak akan melakukannya untuk mana-mana pemain. Mana-mana pemain. Saya tidak dapat memberitahu anda bahawa mana-mana pemain Arsenal tidak akan pergi pada Januari. Atau dia akan tinggal di sini selama tiga tahun akan datang.”

“Saya tidak dapat menjamin bahawa tidak ada sesiapa yang akan pergi pada Januari. Untuk Newcastle atau mana-mana kelab lain.”

Pada masa yang sama. Arteta memuji Bukayo Saka yang membuat penampilan ke-200 Arsenal dengan berkata: “Ia tidak buruk pada usianya. Bukayo adalah seseorang yang istimewa dan kami memilikinya bersama kami dan semoga untuk bertahun-tahun lagi.”

Image

Pengurus Gunners juga mempertahankan Oleksandr Zinchenko selepas kesilapannya membawa kepada gol Wolves pada Sabtu. “Setiap pemain mempunyai kelebihan yang sangat baik dalam perkara tertentu dan anda akan kalah dalam perkara lain,” katanya.

“Dia mahu mengambil peluang untuk merosakkan pihak lawan. Saya suka tentang itu,” tambahnya.

Sementara itu, Arteta menyifatkan Luton sebagai “tempat yang memberi inspirasi” dan mendedahkan bahawa dia telah menjalani lesen kejurulatihan dengan Rob Edwards. “Dia seorang jurulatih yang hebat. Seorang individu yang benar-benar istimewa juga. Saya sangat gembira untuknya dengan perkembangan yang sedang berlaku,” katanya.